Criza agricolă reduce vânzările de mașini agricole

0
- Reclamă -

Sectorul mașinilor agricole va scădea semnificativ în acest an pe fondul crizei care a afectat piețele agricole europene, potrivit CEMA (Comitetul european al constructorilor de mașini agricole, organizație din care fac parte țări precum Franța, Germania, Italia, Belgia, Spania și Marea Britanie).

În toate aceste state, vânzările de mașini agricole au fost în scădere în primul semestru, cu excepția Spaniei, care va cunoaște un trend pozitiv și în lunile următoare. După scăderea din 2015, se pare că și 2016 va fi pe minus, o veste neliniștitoare pentru producătorii de mașini agricole.

Piețele ar trebui să cunoască o scădere similară și în al doilea semestru din acest an, fiind așteptat un recul de până la 9%, în Germania, de exemplu. Excepția ar urma să fie Spania, care va înregistra o creștere de 9,5% în acest an. În Franța, a fost semnalată o creștere de 7% în primele șase luni, care va încetini însă în următoarele luni„, conform CEMA.

Scădere la tractoare

Comparativ cu primul semestru din 2015, la nivelul statelor membre CEMA, vânzările de tractoare au cunoscut o scădere de 5,5 %, pe fondul scăderii cererii pentru tractoarele cu puteri cuprinse între 50 și 250 CP. Reculul este determinat de reducerea puterii de cumpărare a agricultorilor pe fondul prețurilor mici la materiile prime agricole, în mod deosebit la lapte. Situația s-ar putea agrava în perioada următoare, dat fiind evoluția  prețurilor la cereale, în contextul producțiilor ridicate în marile state producătoare. De asemenea, scăderi similare sunt așteptate la combine și cositoare.

Vezi si Tractoriştii români – viitorii şomeri

pro agroGermania, recul de 14%

Chiar dacă agricultorii își doresc să investească în tehnologie modernă, nu pot face acest lucru deoarece nu dispun de resurse financare, urmare a prețurilor mici la materiile prime. De exemplu, doar 9% dintre agricultorii germani au declarat că au de gând să achiziționeze mașini agricole noi în acest an, potrivit unui sondaj realizat de asociația germană VDMA, membră a CEMA.

- Reclamă -

Germania, cel mai mare producător de mașini agricole din Europa, a cunoscut în primul semestru, o scădere a vânzărilor de 14%.

Cât despre România, chiar dacă oficial nu sunt făcute publice vânzările jucătorilor de către APIMAR, datele din piață arată că ceea ce se întâmplă la nivel european este valabil și pentru țara noastră. Piața este în scădere, un proces care va continua în a doua parte a anului.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.