Liber la livrările de porci vii pe piața UE

0
ue-porci-carne-porc-import
- Reclamă -

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță că la întâlnirea din 14 septembrie a Comitetului pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCOPAFF) de la Bruxelles, a fost votată, în unanimitate, o decizie care va permite României să participe la comerțul intracomunitar cu porci vii și produse provenite de la aceștia.

Prin votul adoptat de Statele Membre, a fost amendată, printr-o decizie de implementare, Decizia Comisiei 2013/764/CE referitoare la măsurile de control în sănătatea animal, datorate evoluției pestei porcine clasice, în diferite state membre UE. Noua decizie va intra în vigoare la publicarea ei în Jurnalul Oficial al UE.

Restricțiile au fost impuse României încă din perioada de pre-aderare, iar eforturile factorilor de decizie din administrația românească au fost canalizate pentru dovedirea faptului că, în țara noastră, virusul  acestei boli nu mai circulă printre suinele domestice și sălbatice, susțin oficialii de la ANSVSA.

Legea porcinelor în UE

Prin urmare, porcii vii și produsele provenite de la aceștia pot circula pentru prima oară de la aderare în spațiul Uniunii Europene, în condițiile derogărilor oferite de sus-amintita decizie.  Pentru a-și recăpăta statutul de liber de boală, România a desfășurat, în fiecare an, programe de supraveghere, control și eradicare, cofinanțate de Uniunea Europeană.

Citeşte şi: 15.000 euro/an/fermă pentru micii crescători de porcine

Implementarea programelor anuale de eradicare a pestei porcine clasice, din perioada 2007 – 2015, a condus la o îmbunătăţire evidentă a situaţiei pestei porcine clasice în România, situație dovedită și de rapoartele misiunilor FVO din ultimii ani, în care se menţionează progresele României în implementarea respectivelor programe anuale, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

- Reclamă -

Cum trebuie să arate adăposturile animalelor

Adăposturile pentru porcine, de regulă, nu sunt prea complicate, dar ele trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să asigure confortul animalelor (spaţiu, curăţenie, căldură, aer curat etc.); să fie construite din materiale specifice zonei, nu prea scumpe; să aibă un aspect civilizat şi o amplasare corespunzătoare în cadrul gospodăriei; să fie uşor de curăţat şi de întreţinut.

Mai mult, un bun gospodar amplasează adăpostul pentru porci într-un colţ ceva mai îndepărtat de casa de locuit, astfel încât mirosurile neplăcute să nu deranjeze. Terenul respectiv trebuie să aibă o pantă uşoară, pentru a se asigura scurgerea rapidă a apei provenite din ploi sau din topirea zăpezilor, iar adăposturile nu se amplasează în apropierea fântânilor, pentru a se evita pericolul înfiltrării urinei în apa potabilă. Dacă nu sunt condiţii corespunzătoare pentru amplasarea unui adăpost, atunci va trebui să efectuăm unele amenajări suplimentare, de înălţare a terenului, canalizare etc.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.