Cum se poate face agricultură pe doar 2,5 ha de pământ?

0
- Reclamă -

În România, fermele de dimensiuni mici și medii au o pondere însemnată în agricultură, chiar dacă autoritățile nu le acordă atenția cuvenită, considerând că multe dintre ele fac agricultură de subzistență și nu merită să fie băgate în seamă.

Este drept, însă, că nici liderii asociațiilor de fermieri din sector nu le dau prea mare importanță. Potrivit datelor statistice, circa 87% din fermele din țara noastră au suprafețe de până la 50 hectare de teren și doar 13% lucrează suprafețe mari.

În ultima vreme, se poate remarca totuși un oarecare interes pentru constituirea de cooperative agricole, oamenii începând să-și dea seama de beneficiile asocierii, ceea ce a făcut ca și dimensiunile fermelor să crească.

Citeşte şi Fermier doljean: În cinci ani străinii vor ajunge să deţină tot pământul României

Micul fermier și Achim Irimescu

Printre fermierii prezenți la Ziua Porumbului l-am întâlnit și pe Ion Paraschiv, un agricultor dintr-o localitate din Ialomița care muncește 2,5 hectare de teren. Recunoaște că se descurcă cum poate, adică apelează la vecini și prieteni pentru efectuarea lucrărilor agricole și îi plătește când are bani. Iar ca el sunt mulți fermieri din România. Chiar și așa, Paraschiv a făcut aproximativ șapte tone de porumb la hectar, pe teren neirigat, ceea ce mulți alți fermieri mai mari nici măcar cu gândul nu pot să-și imagineze. Floarea soarelui, în schimb, a fost afectată de secetă.

Citeşte şi Circa 2.000 de fermieri, prezenți la Ziua Porumbului

La Orezu, Ion Paraschiv s-a numărat printre puținii fermieri care au avut ceva de întrebat pe ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Mai precis, a vrut să știe dacă vor interveni modificări în ceea ce privește acordarea subvenției pentru anul 2017.  

- Reclamă -

’’Ministrul a zis că nu se schimbă nimic. Subvenția nu se dă de la 5 ha de pământ în sus, cum vorbește lumea, ci tot de la un hectar. Deocamdată, a zis că așa rămâne, atunci așa va fi’’, este încrezător Paraschiv, care a primit prima tranșă din bani chiar în ianuarie.

2016 a fost un an greu pentru el, la fel ca pentru toți fermierii, de altfel, din cauza secetei. Chiar și așa, a reușit să aibă o producție de 7,5 tone de porumb, iar la floarea soarelui de 3,2 tone/ha. Ar fi fost fericit să obțină producții mai ridicate, că și banii ar fi fost mai mulți. Deocamdată, este mulțumit că și-a scos cheltuiala.Și are doar 2,5 ha de pământ și pune doar două culturi (porumb și floarea soarelui).

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.