2017, încă un an slab pentru producția de miere

0
productie-miere-albine
- Reclamă -

Vremea capricioasă și depopulările familiilor de albine au avut ca efect reducerea drastică a producției de miere, care în acest an va fi mai mică cu 45-50% față de o producție medie anuală de 22.000 – 24.000 de tone. Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, spune însă că nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce privește prețurile pentru că există ofertă mare pe piață, inclusiv la intern, și oricum exporturile românești sunt în scădere.

„2017 este un an mediu spre slab din punct de vedere al producției de miere. Problema este că s-a terminat devreme anul apicol, în luna iulie, dar nu este mai slab ca 2016, anul pe care noi apicultorii l-am considerat unul dintre cei mai slabi din ultimii 40 de ani. Producția va fi cu circa 20% mai bună decât anul trecut, însă până la această dată estimăm că vom face la jumătate, undeva la 45—50% dintr-o medie bună de 22.000—24.000 de tone de miere pe an de la cele aproximativ 1,3 milioane de familii de albine”, a declarat Fetea pentru Agerpres.

În acest an, mierea de salcâm a avut o medie între 6 și 8 kilograme pe familia de albine, în loc de 14-15 kilograme, la rapiță a fost de 4-5 kilograme, la tei de 5-6 kilograme, iar la floarea soarelui, între 6 și 9 kilograme pe familia de albine, față de o producție normală era de 25 de kilograme pe familie

Nu trebuie să ne îngrijorăm în privința prețului, pentru că este destulă miere pe piață, mai ales din Ucraina.

Citește și: Măsuri excepționale cu caracter temporar pentru producătorii din sectorul fructe

„Nu cred că prețul va fi influențat pentru că nici exportul nu a mers foarte bine. Există suficientă miere pe piață din Ucraina, China și Argentina, iar pe partenerii noștri tradiționali din Germania nu prea îi mai interesează. Cred că anul acesta vom da la export în jur de 300 de tone de miere, în condițiile în care reușeam anii trecuți să livrăm și 2.000 de tone pe an, numai noi, asociația. Exportul în China nu este semnificativ, în jur de 50-100 tone pe an, ceea ce este foarte puțin. Din păcate, piața românească este invadată cu miere din Ucraina și de aceea așteptam să vedem cum va fi soluționată sesizarea noastră privind cupajarea, amestecurile. Am transmis solicitarea și la Comisia Europeană, dar și la 20 de forme asociative din Europa ca să nu se mai permită amestecul de miere și să se treacă pe etichete numai mierea din țara respectivă, fără alte amestecuri. E nevoie de schimbarea legislației europene, astfel încât consumatorii să știe exact ce consumă. Deocamdată proiectul este în Parlament”, a mai declarat Fetea potrivit sursei citate.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective în anul 2015 de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori. 

- Reclamă -

Sursă foto: www.lapresse.ca

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.