Achim Irimescu: România a pierdut 1,2 miliarde de euro din fondurile UE

0
Ministrul Agriculturii, Irimescu
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a participat marți la dezbaterea „Ora ministrului”, desfășurată în plenul Senatului României, la inițiativa Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a camerei superioare a Parlamentului.

Agenda dezbaterii a reunit teme de importanță pentru dezvoltarea sectorului agricol românesc, printre care amintim: prezentarea gradului de absorbție FEGA și FEADR 2007/2013, măsurile de simplificare a procedurilor pentru accesarea fondurilor europene pe PNDR 2014-2020, plata subvențiilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prezentarea măsurilor de restructurare a activității de cercetare-dezvoltare din agricultură și stadiul implementării OUG nr. 64/2013 aprobată prin Legea nr. 2/2014 privind înființarea și acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură și acordarea de compensații financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau incidente de mediu.

Nu am reuşit să cheltuim 1,24 miliarde de euro din fondurile UE

Cu privire la absorbția fondurilor europene, pentru perioada 2007-2013, ministrul Irimescu a arătat că România a dezangajat 940 milioane euro, lipsa cofinanţării şi birocraţia fiind principalele cauze ale ratei scăzute de absorbție. ”La aceste 940 de milioane de euro dezangajate, se adaugă reduceri şi corecţii de 344 de milioane de euro. În total, nu am reuşit să cheltuim 1,24 miliarde de euro. Sigur, corecţiile totale au fost şi din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plăţi directe şi măsuri de piaţă, deci penalizările totale aplicate României se ridică la 628 milioane de euro”, a declarat Irimescu în plenul Senatului.

Referitor la Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007 – 2013, ministrul Agriculturii a arătat că s-a înregistrat o absorbție de 75,25%, aceasta putând crește la 85% până la sfârșitul lunii martie, suma dezangajată fiind de 52,44 milioane euro din totalul alocat de 230 milioane euro.

În cadrul dezbaterilor, răspunzând întrebărilor senatorilor, ministrul Achim Irimescu a transmis că plata subvențiilor pe anul 2015 către fermieri nu este în întârziere, termenul limită fiind de 30 iunie 2016, începerea plăților fiind preconizată pentru data de 8 aprilie.

- Reclamă -

În ce privește activitatea APIA, în acest an ne propunem să efectuăm plăți de 2, 7 miliarde euro, din care 1, 7 miliarde euro pentru plăți directe. Sigur că avem de făcut plăți pentru 2015 în valoare de 1, 3 miliarde de euro, dar este mult spus că avem restanțe, pentru că plățile normale încep la 1 decembrie și se termină la 30 iunie. După cum știți, am plătit avansuri între 16 octombrie și 30 noiembrie în valoare de 255 de milioane euro”, a declarat ministrul Achim Irimescu.

Cu privire la Fondul Mutual, ministrul Irimescu a propus crearea unui singur Fond care să beneficieze de o cotizație obligatorie din partea fermierilor care să acopere diferența de la 65% la 100%, astfel încât acesta să poată fi operațional în caz de calamități naturale (secetă, îngheț târziu) care nu sunt acoperite de către asigurări.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.