Cei mai mari 10 legumicultori lucrează împreună peste 2.000 ha de teren

0
- Reclamă -

Economia de piață își face simțită prezența și în sectorul legumicol. În ultimii ani, suprafețele cultivate s-au redus semnificativ, cel puțin la anumite soiuri, urmare a condițiilor meteo dificile, dar mai ales a prețurilor reduse obținute de producători pe fondul unei evaziuni ridicate.

De asemenea, concurența puternică a importurilor, pe segmente precum tomatele sau chiar cartofii, au făcut ca tot mai mulți cultivatori fie să renunțe, fie să se orienteze spre alte culturi, unele chiar exotice pentru România,  potrivit Studiului de Piață „Producători și Bazine Legumicole din România”.

Doar câteva exemple, anul trecut, țara noastră a importat peste 57 de milioane de kilograme de roşii și nu doar din Europa, la un preţ 0,92 euro, față de exporturi de 1,3 milioane de kilograme la un preţ mediu de 0,66 de euro. Situația este asemănătoare și la castraveți, cu observația că exporturile au fost ceva mai ridicate, cu vreo 5 milioane de kilograme. Se aduce marfă de peste tot, de la Bulgaria, Turcia, Grecia, Spania, până la Polonia, Egipt sau China la prețuri de dumping și nu întotdeauna este vorba de legume care respectă normele de siguranță alimentară.

 În 2015, suprafețele cultivate cu legume în România au atins 240.000  hectare, față de 239.000 în anul anterior, de pe care a fost obținută o producție de 3,64 milioane de tone, mai mică cu 162.000 de tone, potrivit Institutului Național de Statistică. Din păcate, nici estimările pentru anul 2016 nu sunt prea optimiste, după cum arată datele furnizate de către Ministerul Agriculturii.

Producători de top

Cei mai mari 10 legumicultori din România lucrează împreună peste 2.000 ha de teren agricol și circa 100 hectare de seră. Primele poziții sunt ocupate de companii precum Ferma Stoian, Brateșleg, Legume Sabangia sau Agro Brava, companii cu experiență în sector care lucrează inclusiv cu marile rețele de retail. Din clasament nu lipsește și Horia Culcescu, declarat cel mai bogat agricultor în urmă cu câțiva ani, cu peste 200 ha de seră, suprafață redusă semnificativ între timp.

“Producători și bazine legumicole din România” – un ghid util pentru companiile din agribusiness, retail și horeca

- Reclamă -

Disponibil în format electronic (pdf), materialul este realizat sub forma unei baze delegumicultori 1 date în care sunt prezentaâi peste 300 de producători de legume din întreaga țară, grupați pe județe. Împreună, aceștia realizează o producție anuală de 3.6 mil. tone de legume. Studiul extensiv, unic pe piața românească, își propune să fie un instrument de lucru util atât achizitorilor din retailul modern sau din horeca, cât și producătorilor de conserve de legume care doresc să identifice potenţiali parteneri din rândul producătorilor din diverse zone ale țării.

Citeşte şi „Monoproducția nu este o soluție pentru un mic legumicultor”

Informațiile prezentate în studiu sunt structurate în două secțiuni:

  1. O secțiune dedicată analizei sectorului național legumicol și principalilor indicatori care definesc evoluția și performanța acestuia. Un top al celor mai mari producători după suprafețele detinute încheie primul capitol al studiului.
  2. O sectiune dedicată prezentării celor 300 de producători de legume. Fiecare producător selectat pentru studiu este prezentat cu informații cheie precum: denumire, dimensiunea exploatației, tipul de cultură, date de contact (persoana/telefon), canale de vânzare atinse și eventuale utilități. Produsul este disponibil in format electronic (pdf).
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.