Cine deține teren în România

0
cinte detine teren agricol
- Reclamă -

În prezent, românii mai dețin în proprietate sau arendă puțin peste 30% din suprafața de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare, potrivit unui studiu recent al AGRO Intelligence – Sistem de Informații pe Securitate Alimentară (SISA).

Potrivit rapoartelor notariale, există  peste un milion de hectare de teren arabil în proprietatea străinilor  (italieni 23,4%, nemţi 15,5%, arabi 10%, unguri 8,2%, spanioli 6,2%, austrieci 6,1%, danezi 4,5%, olandezi, greci, turci), precum și multinaționale precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.

Neexistând cadastrarea terenurilor agricole din România și, implicit, imposibilitatea acordării titlurilor de proprietate, transferul terenurilor s-a realizat fără contracte notariale, din păcate, proporțiile dezastrului urmând să fie realizate cu precizie abia la finalizarea procesului de cadastrare, probabil după anul 2020. Această concluzie poate fi susținuță și de monopolul investitorilor străini în lanțul agroalimentar, dacă ar fi să analizăm marii actori și rețeaua agrocomercială de la nivel național.

Românii se află într-o situație de concurență neloială flagrantă la cumpărarea de terenuri raportat la cetățenii altor state prin prisma faptului că primesc o subvenție de câteva ori mai mică și se împrumută în condiții restrictive, cu dobânzi enorme. În schimb, străinii beneficiază de un sprijin consistent din partea statelor lor pentru cumpărarea de terenuri în România – dobânzi care tind spre zero la credite și un suport logistic eficient.

Într-o perioadă în care întreaga lume este preocupată de securitatea alimentară a propriilor cetățeni, România a încurajat înstrăinarea resurselor primare, care garantează însăși existența și dezvoltarea unui popor – pământul și resursele de apă. Rezultatul va fi încurajarea emigrației masive, suprapusă peste declinul demografic, ceea ce se traduce la dispariția fizică a statului și poporului român în următoarele decade.

Agricultura românească va dispărea – nu vor mai exista produse româneşti, se vor extinde produsele modificate genetic și implicit se va ajunge într-o criză economică endemică prin importuri la preţuri ridicate. Hrana şi apa, resursele de bază ale statului român, vor fi în proprietatea străinilor, se mai arată în raportul menționat.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.