Crescător de vaci: Dacă activitatea de creștere a animalelor ar fi rentabilă, atunci ea nu ar fi suvenționată

0
- Reclamă -

Creșterea vacilor în România este o activitate importantă în Transilvania, unde fermele de familie sunt destul de numeroase.

O unitate de dimensiuni medii are undeva la 50 de capete, cu tineret cu tot, spune Cristian Țandrea, un fermier din Apahida (județul Cluj, care este și președinte al Cooperativei Someș-Arieș. Din păcate, însă, acestea nu sunt uniform repartizate, în unele zone lipsesc cu desăvârșire, în timp ce în altele sunt prea multe.

„Cele mai multe ferme de familie sunt în zona spre Mureș și cele mai puține, din păcate, sunt în zona spre munte, unde ar trebui să fie cele mai numeroase. Acest lucru se întâmplă pentru că s-a schimbat tehnologia de exploatare. Afacerea aceasta este rentabilă dacă te ții de ea. Sunt vremuri bune și vremuri grele. Dacă te ții de un lucru, pe total trăiești”, afirmă Țandrea, care este partener la o fermă care deține  250 de vaci în total, din care circa 100 sunt vaci de lapte.

 Președintele Cooperativei Someș – Arieș spune că în România creșterea vacilor și agricultura, în general, nu ar fi rentabile fără subvenții.

VEZI: Are doar 300 de vaci cu lapte și își împarte producția în trei direcții

„Subvenția înseamnă acea diferență între nerentabilitate și pragul rentabilității. Eu fac această activitate de când mă stiu și o voi face până pun mâinele pe piept”, a precizat Țandrea.

Cooperativa Someș-Arieș, fosta Asociație a Crescătorilor de Bovine din județul Cluj, a fost înființată în 2011 și are 80 de membri si parteneri, care împreună au o cifră de afaceri de circa 5,7 milioane de euro.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.