Demersuri pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circ

0
- Reclamă -

În urma incendiului de ieri din capitală, în care au ars 11 animale ale Circului Globus, au fost redeschise discuțiile legate de folosirea animalelor în reprezentaţiile de circ. Reprezentanții Fundației Vier Pfoten cer din nou adoptarea unei legi împotriva folosirii animalelor sălbatice în circuri, iar pe internet a fost inițiată şi o petiție în acest sens. Până în acest moment aceasta a fost semnată de aproape 33.500 de persoane.

În acest moment legea 205/2004, modificată în 2014, este singura lege sub incidența căreia intră animalele folosite în circ. În luna martie anul trecut fundația Vier Proten a inițiat o campanie prin care milita pentru adoptarea de către Parlament unei legi prin care să fie interzisă folosirea animalelor sălbatice în circuri.

Discuţia a fost reluată ieri, imediat după incident, reprezentanţii fundaţiei solicitând din nou interzicerea folosirii animalelor în circuri. „În primul rând, animalelor sălbatice nu le pot fi oferite condiţiile cât de cât asemănătoare celor din sălbăticie în niciun circ, un leu are un areal pe care vânează de 400 km pătraţi, cam de două ori cât Bucureştiul, la circ are 50 de metri pătraţi, un areal natural pentru un tigru este de 1.000 de kilometri pătraţi. Chiar şi animalele născute şi crescute în activtate au nevoi similare cu ale celor din sălbăticie şi nu vor fi niciodată domesticite, nu au cum să se adapteze la viaţa în captivitate. De aici apar tulburări comportamentale, se învârt în cuşcă, sau mai rău, în arenă nu poţi şti cum reacţionează un animal sălbatic, se întâmplă nenorociri. Interzicerea este o chestie de bun simţ, acum 50 de ani se întâmpla să distrezi copiii prin punerea animalelor să sară prin foc”, a spus Kuki Bărbuceanu, director de programe al Fundaţiei Vier Pfoten, citat de Adevărul.

Kuki Bărbuceanu: „Singura pârghie rămâne legea, pârghia nu poate fi un director de circ”

Singura pârghie rămâne legea, pârghia nu poate fi un director de circ. Dânsul poate spune că nu mai foloseşte animale sălbatice, dar vine un altul care zice că vrea să folosească animale sălbatice. Dacă noua legislatură va înţelege lucrurile acestea, atunci ne vom alinia şi noi celor 14 state europene care ne-au luat-o înainte”, a adăugat reprezentantul Vier Pfoten, citat de acceași sursă.

Citește și: Prețul laptelui, în creștere în Europa

 

În acest sens, un proiect legislativ respins în 2015 care prevedere acest lucru se află din nou în analiză în două comisii ale Camerei Deputaţilor, menționează Adevărul.

- Reclamă -

Ce fac cei de la Globus cu restul animalelor

Ieri cei de la Circul Globus erau în tratative cu reprezentanții Grădinii Zoologice pentru a transfera animalele rămase în viață în urma incendiului. În cazul în care această soluţie nu se finalizează, animalele vor fi mutate în alte spaţii deţinute de Circul Globus, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al circului, Cornelia Popescu, citată de Mediafax.

Legat de folosirea animalelor în spectacole, reprezentanţii circului susţin că nu vor înceta numerele cu animale săbatice dacă statul român nu o împiedică, scrie Adevărul.ro.

Sursă foto: www.gailbhyatt.com

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.