Dronele își fac loc în agricultura românească

1
- Reclamă -

În România, utilizarea dronelor în agricultură este un domeniu la început de drum, în condițiile în care pe de o parte multă lume nici nu știe care sunt beneficiile folosirii lor, iar pe de alta, nici legislația nu este încă pus la punct. Aceasta însă, nu înseamnă însă că pe piață nu lipsesc ofertele, care mai de care mai tentante. Care sunt beneficiile utilizării dronelor în agricultură?

În primul rând, ele pot fi folosite pentru monitorizarea stării vegetative – pentru orice tip de cultură și zonă geografică – și a randamentului de producție, potrivit aero-drone.ro. Mai precis, se poate identifica mult mai ușor gradul de îmburuienare a culturilor și implicit problemele lor, deficitul de apă din sol sau nivelul de nutrienți din plante. Astfel, agricultorii își pot calcula necesarul de input-uri și pot decide mai ușor cu privire la intervențiile ulterioare asupra culturii.

De asemenea, cu ajutorul lor se pot obține fotografii cu o rezoluție de până la câțiva centimetri pentru fiecare pixel.  Datele statistice arată că la nivel internațional, utilizarea dronelor contribuir la creșterea randamentelor agricole cu până la 20%.

Există însă și dezavantage, care nu trebuie ignorate – dronele nu pot zbura decât până la 100 metri (pentru zborurile de peste 50 m trebuie o autorixzație specială), pot acoperi doar o anumită distanță și nu rezistă la vânt. Cât despre preț, acesta ajunge până la câteva mii de euro, în funcție de complexitatea serviiciilor oferite de drone.

Condiții de zbor…

În România, zborul dronelor în extravilan este permis doar după certificarea dronei și anunțarea zborului, spre deosebire de zborul dronelor în spațiile intravilane, unde este interzis, după cum a declarat recent Octavian Isăilă, președinte al Institutului de Training, Studii și Cercetari pentru Sisteme de Vehicule fara Pilot si specialist in domeniu. Potrivit HG nr. 912/2010, pentru zborul în extravilan, drona trebuie identificată la Autoritatea Aeronautică Civilăm, iar zborul anunțat la centrul de operațiuni aeriene ROMATSA. Isăilă a mai spus că domeniul dronelor este nou în România, fiind reglementat pe baza zonelor de aeronautică mare în acest moment. Taxa de certificare este de 90 de euro plus TVA.

- Reclamă -
- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.