Efectele adverse ale ajutorul de minimis pentru achiziția de animale

0
- Reclamă -

Guvernul a aprobat în luna octombrie ajutorul de minimis pentru achizitionarea de către producătorii agricoli de juninci din rase specializate de taurine, juninci din specia bubaline şi/sau tauri de reproducţie din rase de carne”.

Valoarea totală  a schemei este de 18.150.000 lei şi se asigură integral de la bugetul de stat. Crescătorii de vaci spun însă că măsura nu-i avantajează pe ei, ci mai degrabă pe cumpărători, iar în plus se dă frâu liber importurilor de animale cu genetică dubioasă, la prețuri astronomice.

Ajutorul de minimis este un mare „fâs” al autorităților și este foarte dezavantajos pentru crescători care au mari rețineri în a vinde. Da, pentru cumpărător este o mină de aur, pentru că primește un ajutor de aproape 1.500 de euro din partea statului, la data de referință a dosarului APIA, vaca este și  eligibilă pentru subvenție (să zicem 1.000 euro). Deci, cumpărătorul primește un animal și un viitor vițel gratis. În schimb, crescătorul, care a așteptat nouă luni produsul, l-a crescut 16-18 luni, a investit într-un taur sau material seminal, în medicamente, își ia adio și de la subvenția pe el și de la produs”, spune într-o postare pe FB proprietarul Fermei Angus Suceava.

Fermierul consideră că astfel sunt favorizate importurile de animale cu genetică dubioasa, la preturi astronomice. Pe de altă parte, cresc și prețurile odată cu cererea mare. Numai el, de exemplu, în ultimele săptămâni a avut cerere de cumpărare de la cel puțin 100 viitori fermieri.

“Se încurajează de asemenea cumpărarea de tauri (am văzut niste pedigree-uri de tauri scoși la vânzare, de m-am crucit) iarăși cu o genetică mai mult decât slabă. Dacă prețurile la vacile de lapte s-au păstrat la un nivel acceptabil (în jur de 1.500 euro junincă) și cu linii genetice bune, prețul la junincile de carne este momentan 2.500 euro și este în continuă creștere”, după cum susține fermierul.

Importuri la greu

Materialul genetic pentru zootehnie şi sectorul avicol este importat în totalitate în condiţiile în care nu mai există în Romania institute sau companii care să dezvolte material genetic autohton, a declarat în urmă cu câteva luni la o conferință organizată de Agrostandard.ro Valeriu Tabără, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS).

- Reclamă -

advesreImportatorii de matrial biologic susţin că nu ar fi fezabil din punct de vedere economic ca acesta să fie produs în România, în condiţiile în care preţurile cu care vine din import sunt reduse.

“Noi suntem importatori de material biologic. În România nu se mai produce material seminal. Peste 80% din materialul genetic pentru bovine provine din import, iar la porc şi pasăre, procentul este de 100%”, a declarat Valeriu Tabără, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS).

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.