Fermierii au ajuns să-și vândă animalele la prețuri de nimic: o capră costă 45 de lei

1
animale vii export
- Reclamă -

Pentru că nu mai au bani să asigure hrana animalelor, pe fondul întârzierilor la plata subvențiilor, tot mai mulți fermieri din întrega țară sunt nevoiți să își vândă animalele la prețuri de nimic.

Un astfel de exemplu avem în localitatea Hamcearca din județul Tulcea, unde un crescător de capre a fost nevoit să își vândă animalele aproape gratis, 45 de lei pe cap de animal. Iar ca el sunt mulți alți crescători care, în disperare de cauză, sunt nevoiți să facă un astfel de gest. Pur și simplu nu mai țin cont de efortul depus de-a lungul anilor, de sumele investite în afaceri, de nimic. Ei nu vor decât să scape de animale.

Prețuri tot mai mici

’’La noi în sat este cineva care a vândut 200 de capre cu 45 de lei bucata. Ca să faci 200 de capre muncești ani de zile și apoi vinzi totul pe 9.000 de lei, o sumă, să fim serioși, de nimic. Oamenii vând animelele pentru că produsul finit nu are valoare. Vacile se vând cu 2 lei în viu, tăurasii cu 4 lei, mieii nu mai au preț, nimeni nu se ocupă să deblocheze exporturile, nu știu exact ce se întâmplă’’, ne-a declarat Tudor Naum, un fermier din Hamcearca, județul Tulcea pe care l-am întâlnit în urmă cu câteva săptămâni la protestul fermierilor.

Din păcate, nici exporturile de animale vii nu merg așa cum ar fi trebuit să meargă. Pe relația cu mai multe țări ele sunt blocate, din cauza unor diverse boli, iar acolo unde există interesul pentru achiziția de animale din România negocierile durează foarte mult, în special din cauza restricțiilor sanitar-veterinare. Există și o veste bună, Turcia a deblocat în august importurile de animale vii, mai rămâne doar să se pună la punct detaliile.

Vezi Care sunt condițiile pentru înscrierea animalelor în Registrul Genealogic al rcarrefourasei

Ambasada Republicii Turcia din România a transmis, în 22 august 2016, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informaţia că, în urma garanţiilor oferite de Autoritatea Naţională Sanitară – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din România către serviciile veterinare din Turcia, importul de animale abatorizate (bovine) din România este considerat posibil începând cu 5 august 2016.

- Reclamă -
- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.