Franța, cea mai mare putere agricolă a UE. Românii stau ceva mai bine la cereale și ovine

0
- Reclamă -

Franța este cea mai mare putere agricolă a UE – acoperă 18% din valoarea producției europene– urmată de Germania (14%), Italia (13 %), Spania (10%),  Marea Britanie (8 %), Olanda (7 %) și Polonia (5 %). Cele șapte state realizează împreună trei sferturi din producția agricolă totală a UE, potrivit datelor Eurostat.

România ocupă în general poziiții modeste în statisticile europene, cu câteva excepții. Astfel, la cereale se află pe poziția a cincea cu o producție de 21 milioane de tone în 2014, fiind devansată de Franța –  72,7 milioane de tone, Germania – (52 milioane de tone),  Polonia  (31,9 milioane de tone), Marea Britanie (24,5 milioane de tone). În spatele nostru se mai află țări precum Spania (20,6 milioane de tone), Italia (19,4 milioane de tone) și Ungaria (16,5 milioane de tone). Valoric, cerealele reprezintă 13 % din producția agricolă totală și 25% din producția vegetală.

România se află și în topul țărilor crescătoare de ovine cu efective care reprezintă circa 11% din totalul de animale în UE, fiind devansată de Marea Britanie – 23 milioane de ovine și Spania -18 % din numărul de ovine exstente la nivel european. Pe aceeași poziție cu noi se află grecii, o țară cu tradiție în domeniu.

La bovine, cel mai mare crescător european este Franța – 19 milioane de capete, urmată de Germania (14%), Marea Britanie (11 %), Irlanda, Spania și Italia (7% fiecare). La porcine, primele două poziții sunt ocupate de Germania (28,3 milioane de porci, adică 19% din totalul efectivelor UE) și Spania (26,6 milioane – 18%). De altfel, cele două state dețin o treime din cele 148,3 milioane de porci, cât se ridică efectivul total de porci la nivelul UE.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.