Gripa porcină face victime în Ucraina și Rusia. Primele cazuri, în România

0
- Reclamă -

După ce a făcut peste 150 de victime în Ucraina și peste 200 în Rusia, gripa porcină amenință acum România. Cu toate că autoritățile încarcă să liniștească populația cu privire la riscul răspândirii acestei boli, virusul și-a făcut deja apariția, la momentul actual existând 20 de cazuri de îmbolnăviri, cele mai multe în București. De asemenea, un număr de 70 de persoane sunt suspecte că au contactat virusul.

Cea mai gravă situație este în Ucraina, unde autoritățile au anunțat apariția unei epidemii de gripă cauzate de virusul A/H1N1, fiind închise instituțiile de învățământ în mai multe centre ubane, inclusiv la Kiev, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Ultima dată când virusul gripei porcine a provocat victime a fost în sezonul 2009/2010, când au fost consemnate peste 18.000 de decese la nivel mondial. În România, 82 de persoane au murit, dintr-un total de 6.000 de oameni infectați.

Informații despre gripa porcină

Gripa porcină este o afecțiune respiratorie acută a porcilor, cu contagiozitate ridicată, cauzată de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Morbiditatea tinde să fie ridicată, iar mortalitatea scăzută (1-4%). Virusul se transmite în rândul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect și de la purtători asimptomatici. Epizootii în rândul porcilor pot surveni pe tot parcursul anului, cu incidență crescută în perioada de toamnă și iarnă în zonele temperate. Virusurile gripei porcine aparțin de obicei subtipului H1N1, dar există și alte subtipuri circulante la porci (de ex. H1N2, H3N1, H3N2). Porcii se pot infecta, de asemenea, cu virusurile gripei aviare și cu virusurile gripei sezoniere umane, potrivit informațiilor de specialitate.

Uneori porcii se pot infecta cu mai mult de un virus la un moment dat, ceea ce permite genelor acestor virusuri să se combine. Astfel poate rezulta un virus care conține gene de la mai multe surse, numit virus “reasortant”.

- Reclamă -

Virusurile gripe porcine afectează de obicei porcii, dar pot depăși uneori bariera speciei și cauza boala la oameni.

Izbucniri epidemice și cazuri sporadice umane de gripă porcină au fost raportate ocazional. În general, simptomele clinice sunt similare cu cele ale gripei sezoniere umane, tabloul clinic putând varia de la infecție asimptomatică la pneumonie severă, soldată cu deces. La oameni virusul se transmite de obicei de la porci. Totuși, pentru unele cazuri  lipseste istoricul de contact cu porci sau deplasarea în arii în care au fost localizați porci. Transmiterea de la om la om a survenit în câteva situatii, dar a fost limitată la contacți apropiați sau grupuri restrânse de oameni. Virusul gripei porcine este distrus prin prepararea cărnii la temperatura de 70 0 C.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.