Ilie Van, UCPR: 35% din fermierii noștri își produc singuri cerealele, iar 15% dețin magazine proprii

0
ilie-van
- Reclamă -

Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, susține că România nu va avea niciodată o industrie alimentară competitivă la nivel european, dacă nu se va trece la integrarea producției, process care să includă și partea agrozootehnică. La nivelul asociației pe care o reprezintă, atât producătorii de carne, cât și cei de ouă de consum și-au integrat activitatea, ceea ce i-a și ajutat să devină competitivi pe piață.

“Avem 30-35% din fermieri care își produc propriile cereale pentru fabrica de furaje și lanțul de comercializare, iar circa 15% din ceea ce producem se vinde prin lanțuri proprii de magazine. Este o structură integrată, care funcționează în proporție de peste 80% integrare totală pe verticală atât pe carne de pasăre, cât și pe ouă”, a declarat Van în cadrul unei conferințe organizate de Mediafax și Agrointeligența.

El spune că urmare a investițiilor în sector, de-a lungul anilor, atât producția, cât și performanțele de producție au crescut continuu, an de an. De remarcat faptul că ritmul de creștere a producției totale a încetinit după anul 2010.  În 2016, de exemplu, producția a crescut cu doar 2,4%, în timp ce importurile s-au majorat cu 13%.  Iar una dintre cauze este concurența neloială a producătorilor din alte state, în mod special Polonia.

Citește și: Stevia, planta sud-americană folosită pentru extragerea unui îndulcitor cu zero calorii

“Ne-am întrebat de ce cresc importurile în condițiile în care eu am un grad de autosuficiență maximă -105% la ouă și 90 și ceva la carne. Am făcut o analiză pe ouă pentru că era aproape imposibil să-ți intre ouă în plină vară, când la noi la poarta fermei prețul cade cu 40%, din Polonia cu jumătate din costul de producție. Am constat că în spatele acestei oferte de preț erau încălcări grave ale normelor de comercializare. Polonezii au avut salmonella într-o fermă, au continuat să exporte ouă de acolo, contrar normelor europene în perioada mai – octombrie, iar 7 țări din UE au avut aceleași probleme cu salmonella de la ouă din Polonia”, a afirmat Van, revoltat că oficialii de la Comisia Europeană nu au făcut nimic pentru a pune capăt acestui fenomen.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.