Modificările la legea 321 au intrat în vigoare astăzi. O rețea românească le aplică deja

0
hypermarket-alimente
- Reclamă -

Modificările aduse la legea 321/2009 a supermarketurilor au intrat în vigoare, începând de astăzi. În lipsa normelor metodologice, marii retaileri amână aplicarea actului normativ, așteptând clarificările promise de către autorități, și care mai mult ca sigur vor întârzia ceva timp, cel puțin câteva luni, după cum susțin comercianții din piață.

Există, însă, și o rețea autohtonă care aplică prevederile noii legi chiar de astăzi, atât în ceea ce privește procentul de 51% produse românești la raft, cât și referitor la plata funizorilor în termen de șapte zile. Este vorba de rețeaua de supermarketuri PACO din Focșani, deținută de Feliciu  Paraschiv.

‘’Eu sper ca normele să apară peste două luni și nu peste trei ani. Marea mea nedumerire este de ce nimeni nu vrea să vadă cum va arăta România peste cinci ani, dacă această lege funcționează’’, a declarat Paraschiv.

Plata a doua zi, cash

În timp ce marile rețele se plâng că este imposibil să plătească furnizorii într-un termen așa de scurt, Feliciu Paraschiv spune că el face plățile a doua zi după livrarea produselor cu file CEC sau cu ordin de plată. În prezent, ‘’aplică legea așa cum o înțelege’’, în lipsa normelor metodologice, dar vrea să facă totul din timp pentru ca să nu-l ia pe nepregătite momentul în care modificările legii 321 vor deveni obigatorii. Speră, însă, ca aceste norme să nu schimbe legea și să se renunțe la cele două prevederi (51% produse proaspete românești și termen de plată șapte zile) care au stârnit nemulțumirea retailerilor.

‘’Ar fi bine ca și marile rețele să se pună la punct, pentru că sigur vor spune că nu au avut timp să se pregătească. Trebuie să facă anexe la contracte, să caute produse românești etc’’, spune Paraschiv.

- Reclamă -

Proprietarul rețelei PACO explică și de ce retailerii internaționali susțin că nu pot respecta termenul de 7 zile la plata furnizorilor.

“Cei din retailul modern construiesc magazine pe credit furnizor. Deschid magazinul, bagă marfă de 200.000 de euro, iar plățile le fac la 90 de zile. Până în ziua 60 nu plătesc nimic, aceasta înseamnă că au scos un cash de două ori mai mare decât investiția, iar automat mai deschid un magazin. Când au sute de magazine nu au de unde să scoată așa repede banii pentru furnizori”, afirmă Paraschiv.

Producătorii români de legume și fructe, indisciplinați

Pe lista problemelor pe care aplicarea noi Legi a supermarketurilor le ridică se numără și aprovizionarea cu legume și fructe, nu atât în sensul lipsei ofertei din piață, ci a faptului că marfa autohtonă nu este clasificată pe categorii. Producătorii din sector ar trebui să urmeze exemplul celor de la ouă sau de la carne de porc, după cum spune Paraschiv. Sunt însă și excepții, mai ales în Ardeal.

’’Ar trebuie să existe o lege în acest sens, cu prevederi referitoare la clasificarea produselor, analize etc. Eu, de exemplu, acum cumpăr la grămadă legumele și le clasificăm noi, ce este mai urât duc la categoria a II-a. Aceasta nu ar trebui să fie treaba mea’’, declară Paraschiv.

Probleme sunt și în ce privește etichetarea produselor. Comerciantul din Focșani dă drept exemplu cașcavalul Delaco, care este produs în Germania, iar pe etichetă este înscris produs în UE? Pe ce raft ar trebui să fie așezat? Iar neclaritățile acestei legi nu se opresc însă aici….

Paco Supermarket deține 7 magazine în Odobești și Focșani.

Paraschiv a participat la discuțiile din Parlament privind legea 321 din partea Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România.

paraschiv paco

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.