Oficialii români au uitat să anunțe Bruxeless-ul că modifică Legea 321?

0
- Reclamă -

Luați cu discuțiile interminabile vis-a-vis de noua formă a Legii Supermarketurilor, care nici în prezent nu s-au finalizat, se pare că oficialii români au uitat să notifice autoritățile de la Bruxelles că modifică legislația, că doar nu suntem sat fără câini.

Acum, după ce prevederile noii Legi a Supermarketurilor –  Legea 150/2016 pentru modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, au intrat în vigoare la data de 18 iulie 2016 – la norme se mai lucrează însă – Bruxeless-ul cere explicații Guvernului de la București. Să nu uităm, și polonezii, care voiau să-i pună pe retaileri să plătească impozit pe cifra de afaceri, au pățit la fel….

Potrivit unor surse din piața locală, citate de Economica.net, oficialii de la Bruxelles au cerut mai multe informații Guvernului român cu privire la articolul care obligă retailerii să asigure pe raft alimente proaspete de pe lanţul alimentar scurt în proporţie de 51%, o prevedere care a nemulțumit foarte mult lanțurile de magazine.

De asemenea, mai sunt întrebări legate de obligaţia comercianților de a organiza evenimente de promovare şi vânzare a produselor alimentare româneşti, dar și de acordarea de spaţii distincte de expunere şi vânzare produselor româneşti. Devine tot mai clar, însă, că aplicarea noilor modificări la Legea 321/2009 va fi destul de dificilă, mai ales că lobby-ul marilor rețele de retail este destul de puternic la Bruxelles, după cum se vede.

Polonezii, luați la ochi de CE

Nu doar românii au probleme. Recent, Comisia Europeană a demarat o investigație asupra unui impozit progresiv introdus de Guvernul polonez în sectorul de retail și a cerut autorităților de la Varșovia să suspende impozitul până la încheierea investigației, după cum transmite Reuters.

Furnizor român: „Rețelele de retail câștigă mult mai mult pe noua lege a supermarketurilor”

- Reclamă -

Începând de la 1 septembrie, companiile de distribuție din Polonia cu afaceri lunare mai mici de 170 milioane zloți (38,3 milioane euro) trebuie să plătească o taxă de 0,8% din cifra de afaceri, iar cele care au peste această sumă o taxă de 1,4%. Pe de altă parte, societățile de distribuție care au afaceri lunare sub 17 milioane de zloți sunt scutite de la plata noii taxe.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.