Panasonic dezvoltă agricultură high tech

0
- Reclamă -

După ce a trecut printr-o serie de probleme pe piața unde era o prezență „clasică”, Panasonic, firmă cunoscută pentru televizoarele și produsele sale electronice, a intrat în agricultură și a început, de ceva timp, să dezvolte ferme high-tech în Asia de Sud-Est, mai exact în Singapore.

O divizie Panasonic a început să furnizeze legume proaspete pentru un lanț de restaurante din Sigapore. Restaurante japoneze, evident. Iar legumele sunt cultivate într-o fermă dezvoltată într-o fostă hală de producție, care are o capacitate de producție de peste 3,5 tone de legume, printre cele cultivate fiind, de exemplu, ridichi și spanac, din cele 10 soiuri.

Iar aceasta demonstrează interesul Panasonic pentru tehnologia „agricolă” high tech. În același timp, este și un avantaj pentru Singapore, țară insulară cu foarte puțin teren agricol, care încearcă să reducă dependența de importul de alimente. Conform datelor furnizate de Banca Mondială, Singapore, care este a două țară în funcție de densitatea populației, importă mai mult de 90% din alimente.

Tot mai multe firme japoneze high tech se arată interesate de acest tip de agricultură, printre acestea numărându-se Fujitsu și Sharp.

CITEȘTE ȘI Japonezii pregătesc prima fermă robotizată din lume

În Singapore, Panasonic a dezvoltat o fermă cu suprafața de circa 250 de metri pătrați, aplasată într-o hală de producție din apropierea metropolei, cunoscută ca fiind centru financiar și portuar la nivel mondial.

- Reclamă -

Aici, plantele au lumina asigurată de instalații cu LED-uri, iar numărul angajaților care pot intra în hală este limitat, pentru a putea controla cu ușurință mediul – temperatura, concentrația de dioxid de carbon din atmosfera interioară și umiditatea.

Panasonic anunța ca obiectiv, aici, asigurarea a 5% (pentru început) din producția locală de legume, urmând ca până anul viitor să cultive nu mai puțin de 30 de legume. Un avantaj al acestei firme ar fi reducerea cu până la 50% al costurilor producelor importate din Japonia. Iar Singapore este o piață ideală pentru acest tip de ferme automatizate, cererea locală de legume fiind foarte mare comparativ cu suprafață cultivată, foarte redusă. De exmplu, Sigapore producea, acum câțiva ani, în jur de 22.000 de tone de legume (în creștere față de nivelul înregistrat la jumătatea primului deceniu), în timp ce importurile se apropiau de 515.000 tone.

Singapore ocupa una dintre primele cinci poziții în clasamentul realizat în funcție de securitatea alimentara realizat de cei de la Economist Intelligence Unit (dintr-un total de 109 țări luate în calcul), iar guvernul local are ca obiectiv independența privind producția de ouă, pește și anumite legume. Și pentru aceasta asigură fonduri de cercetare, iar unul dintre beneficiari este o companie locală ce cultivă, de semenea, legume într-o fermă „interioară”

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.