Producătorii europeni de porumb, îngrijorați de prețurile mici

0
- Reclamă -

2016 este un an dificil pentru agricultorii din întreaga Europă, mai ales că au avut parte de o vreme foarte capricioasă care a adus la scăderea considerabilă a producției de porumb. Problemele nu se opresc însă aici, pentru că nici prețurile nu sunt pe măsura eforturilor, acestea fiind la momentul actul la un nivel destul de jos.

Tocmai de aceea Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM) a cerut oficialilor de la Bruxelles „o reactivare a drepturilor de vamă în măsura în care este posibil „, o măsura care ar veni în sprijinul producătorilor europeni și i-ar ajuta să poată fi competitivi pe piață, potrivit presei fanceze.

UE este al patrulea mare producător de porumb la nivel mondial, după SUA, China și Brazilia, cu o suprafață de circa 15 milioane hectare de teren agricol, ceea ce reprezintă aproximativ 14% din suprafața arabilă a UE și 8% din suprafața cultivată cu porumb la nivel mondial.

România deține cea mai mare suprafață de porumb la nivel european, peste 2 milioane de hectare, fiind urmată de Franța și Ungaria. Din păcate, nu la fel de bine stăm și la volumul producției, mai ales într-un an secetos.pe piața locală, prețul unui kilogram de porumb a scăzut la circa 50 de bani, față de 60 de bani la momentul recoltării.

Producție mai mică cu 13%, în UE

Producția de grâu de panificație a UE este estimată în acest an la 133 milioane de tone, în scădere cu 13% față de 2015, un an în care recolta a fost bună. Acest recul se datorează în principal scăderii de producție în țări precum Franța, Germania, Marea Britanie și Polonia.

O producție mai mică este prognozată și la orz (scădere de 3,7%), dar și la rapiță (7%), în special în Polonia. La floarea soarelui, se remarcă totuși un nivel mai ridicat față de 2015, potrivit datelor din piață.

- Reclamă -

Vezi și Polul secetei, la Botoșani

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.