Șeful INS: „În România există 3,4 mil. de exploatații agricole, cât avea Franța acum 65 de ani”

0
- Reclamă -

România are cel mai mare număr de exploatații agricole din UE, circa 3,6 milioane, după cum susține șeful INS, Tudorel Andrei, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din totalul UE. Și aceasta pentru că românii au distrus după 1989 cooperativele agricole de producție, moștenite de la comunști.

În timp ce țările din Vest s-au chinuit decenii întregi să pună la punct un astfel de sistem, noi le-am distrus cu bună știință, iar în prezent ne chinuim să le refacem pentru a putea ajunge la o agricultură performantă.

“Pare o cifră foarte mare, dar să știți că și Franța a trecut prin această experiență. În anii de dinainte de 1950, aveau circa 4 milioane de exploatații, iar prin masurile luate de-a lungul anilor s-a ajuns la 600.000 exploatații”, a declarat președintele Institutului Național de Statistică Tudorel Andrei la o conferință pe teme de agricultură.

28% din populația ocupată lucrează în agricultură

O altă caracteristică care ne diferențiază de țările din UE și chiar față de cele din jur este și ponderea populației care lucrează în agricultură. Dacă ponderea acestui sector este de până la 7% în PIB în general în țările UE, când vine vorba de cei care își desfășoară activitatea în agricultură stăm cu mult mai prost. În România, procentul este de câteva ori mai mare, ceea ce înseamnă că mai avem multe de făcut, dar și că potențialul este “mare”.

“În agricultură lucrează între 27 și 28% din populația ocupată a României, care asigură doar 5-6% din PIB. Sunt diferențe față de alte țări europene și față de țările din jurul nostru. Chiar și țările dezvoltate au în jur de 6-7% din PIB în agricultură, dar populația ocupată este de doar 3-4%. Diferența dintre ponderea populației ocupate și ponderea în PIB nu este mai mare de câteva procente. De aici deducem că există un potențial foarte mare de dezvoltare al producției agricole în perioada următoare”, a afirmat Tudorel Andrei.

O realitate de care oficialii români nu pot face abstracție și care face ca o parte însemnată din fondurile alocate pentru susținerea agriculturii să ajungă la explotații care nu fac performanță, ci mai mult se luptă pentru subzistență.

- Reclamă -

Vezi si Nicolae Sitaru: „România poate și trebuie să producă 40 milioane de tone de porumb”

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.