România procesează 1,2 mil. de tone de lapte. La polonezi, doar o fabrică are capacitate de trei ori mai mare

0
- Reclamă -

Așa cum ne-am obișnuit deja, polonezii ne-au luat-o înainte din multe puncte de vedere. Nici industria laptelui nu constituie o excepție. În timp ce producătorii locali și procesatorii se pierd în discuții interminabile cu autoritățile – vezi legea etichitării- care nu au nicio finalitate, vecinii noștri polonezi realizează megainvestiții.

Ori la un asemenea volum, își și permit să iasă la extern cu produse foarte ieftine, urmare a costurilor reduse de producție. Pe când la noi, lista costurilor nu se mai oprește.

“Pierdem foarte mult datoriră lipsei de infrastructură , costurile de transport sunt mari, costurile logistice, depozitarea, toate acestea ne fac necompetitivi cu produsele din Polonia. Putem să plângem noi la zidul plângerii, până nu reușim să facem  o infrastructură, până nu devenim competitivi prin investiții cu cap, n-avem nicio șansă…() Este o fabrică acolo, au luat acum utilaje, procesează 3 milioane de tone pe an. Cât procesează România? Între 880 mii tone și 1,2 mil. tone. Vă puteți compara la costuri cu așa mastodonți?”, a declarat Dorin Cojocaru, președintele APRIL la o conferință pe teme de agricultură.

Bani din zer

Dorin Cojocaru spune că ar trebui să fie un exemplu ceea ce fac polonezii, care scot bani până și din zer, în loc să îl arunce. Că românii mai au multe de făcut, inclusiv pe partea de marketing, este foarte clar pentru toată lumea. Trebuie să țină însă cont de un lucru, fără o echipă de vânzări care să vândă produsul sau o echipă de marketing care să facă diferența, este greu să faci față concurenței de pe piață.

“Știți ce fac polonezii acum? Dintr-un litru de lapte, să zicem că faceți brânză, obțineți și zer. Toată proteina se concentrează în zer, la final noi il aruncăm sau plătim la Protan să îl distrugă că așa vrea mediul. Mai dăm pe la porci sau mai facem ricotta, adică urdă. Ce fac polonezii? Si-au cumparat utilaje, iar acel lapte, zer, il duc la ultafiltrare până obțin un fel de permeat care îl transformă în smântână sau frișcă…. Totul se transformă, nimic nu se aruncă la ei”, a mai spus Cojocaru.

Minea: „Agricultura primește subvenții, industria alimentară amenzi”

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.