Ce șanse are un tânăr absolvent de agronomie să ia un credit de 1,5 mil. euro de la bancă?

0
bani, sprijin
bani, sprijin
- Reclamă -

Accesul la sursele de finanțare devine tot mai greu pentru fermierii români, și cu atât mai mult pentru tinerii absolvenți, proaspăt ieșiti de pe băncile facultății. Fără sursă de venituri, experiență și nicio proprietate, pentru aceștia accesul la bancă este practic imposibil. Chiar dacă bancherii vor să pară deschiși unor astfel de solicitări, este clar că ele sunt sortite aproape din start eșecului.

“Eu nu cred că un tânăr fermier care vrea să facă o fermă de 1,5 mil. de euro și are doar un ha de teren și doar atât poate să obțină finanțare pentru proiect, dacă nu oferă și alte garanții’’, este de părere Eugen Popescu, director general adjunct AFIR.

Dacă la prima vedere bancherii resping o asemenea solicitare, aceștia nu exclud totuși o posibilă finanțare. Totul ține însă de partajarea riscului.

‘’Discutăm, este posibil să îl finanțăm, ne trebuie însă mai multe informații. putem face chiar un pachet cu FGCR. În orice situație, riscul trebuie împărțit atât din partea băncii, cât și a clientului’’, a declarat Mihaela Popa, vicepreședinte CEC Bank.

Ea atrage atenția că foarte multe investiții cu bani europeni au sfârșit prost din cauza nedimensionării reale a proiectelor.

În cadrul PNDR 2014-2020 există măsura 6.1: Sprijin privind instalarea tinerilor fermieri. Contribuția publică totală aferentă sesiunii pentru anul 2015 a fost de 111.209.889 euro, din care 33.362.967 euro au fost direcționați către zona montană. Sprijinul nerambursabil a fost de maximum 50.000 euro, fiind acordat sub forma de primă în două tranșe, astfel:75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare, iar restul de 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.