Turcia a deblocat importul de carne de vită din România

0
carne de vită
- Reclamă -

Turcia a deblocat importul de carcase de bovine din România, în urma negocierilor la nivel înalt pentru deblocarea comerţului de carne de bovine purtate de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, şi omologul turc, Faruk Çelik, informează Ministerul Agriculturii.

Ambasada Republicii Turcia din România a transmis, în 22 august 2016, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informaţia că, în urma garanţiilor oferite de Autoritatea Naţională Sanitară – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din România către serviciile veterinare din Turcia, importul de animale abatorizate (bovine) din România este considerat posibil începând cu 5 august 2016.

În perioada următoare, ANSVSA va ţine legătura cu omologii din Turcia pentru a stabili detaliile necesare, se mai arată în comunicat.

Negocierile s-au purtat în marja Conferinţei Regionale a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa, desfăşurată în Turcia (Antalya) în perioada 3-5 mai 2016.

Crescătorii de bovine români, la fel ca și oierii, au înregistrat pagube importante în ultimii ani din cauza apariției focarelor de Bluetongue. Pe lângă faptul că au fost sistate importurile din partea multor țări, pe plan local, prețul s-a prăbușit, ajungându-se la un nivel de 2-3 lei/kg de carne de vită în viu.

Efectivele de bovine s-au redus dramatic în ultima perioadă, la mai puțin de un milion de capete – mai precis, circa 800.000 capete, conform datelor din piață. Din păcate, cel mai probabil, și acestea vor continua să scadă, din cauza situației dificile în care se află foarte mulți crescători, care nici la acest moment nu și-au primit subvențiile pe anul trecut.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.