Vasile Mihalachi, Negreşti: E mai bine ca în 2016, pentru că subvenţiile au venit la timp

0
- Reclamă -

Negreşti este una din cele mai importante comune din judeţul Iaşi, devenită cunoscută în întreaga ţară poate şi pentru faptul că aici se află Centrul de Testare a Soiurilor Negreşti, aflat pe lista celor mai importante unităţi din cadrul reţelei ISTIS.

La un eveniment organizat aici în urmă cu aproximativ un an l-am cunoscut şi pe Vasile Mihalachi, fost vicepreședinte al Consiliului Județean și politician cu ștate vechi, retras acum la pensie la Negrești, în satul său natal, unde face agricultură pe circa 1.000 ha alături de băiat.

Dacă în urmă cu un an, Mihalachi făcea un apel disperat către ministrul Agriculturii la acea dată, Achim Irimescu, să-i ajute pe agricultori să primească subvenţiile la timp, acum se declară mulţumit de faptul că fermierii nu au mai avut probleme, cel puţin din acest punct de vedere. Teoretic, există toate premisele ca 2017 să fie un an agricol mai bun, comparativ cu 2016, din punctul de vedere al volumului recoltelor, ceea ce presupune însă preţuri mai mici.

Culturile arată mai bine raportat la 2016, pentru că a plouat la timp. Nu s-a mai întârziat cu subvenţiile, iar agricultorii nu au mai avut parte de problemele de anul trecut. Din păcate, preţurile sunt mici, pentru că nu există cerere pe piaţă”, a declarat Vasile Mihalachi.

Citește și: 1000 de fermeiri așteptați la conferința LAPAR cu tema ”Agricultura României după zece ani de la aderarea în U.E!”

Nici pentru 2017 nu se aşteaptă la o creştere semnificativă a preţurilor, pentru că se anunţă producţii mari, după cum se prezintă culturile la acest moment. Grâul, de exemplu, arată destul de bine.

Ceva probleme există în schimb din cauza excesului de umiditate, determinat de fenomenele meteo extreme, cum a fost zăpada din aprilie, iar acest lucru se va vedea în nivelul producţiilor.

- Reclamă -

În ceea ce priveştea activitatea desfăşurată de familia sa în agricultură, recunoaşte că în acest an circa 100 ha nu mai pot fi folosite, pentru că terenul este moale şi nu se poate lucra, din cauza umidităţii.  Până la urmă, agricultura este un risc pe care cei care o practică şi-l asumă, spune Mihalachi.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.