Petre Daea, ministrul Agriculturii: Fermierii au încheiat contracte pentru irigarea unei suprafețe de 400.000 ha

0
irigatii
irigații
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii spune că până la acest moment fermierii au încheiat contracte pentru irigarea unei suprafețe de circa 400.000 ha. Noutatea acestui an este că beneficiază de apă gratuit până la stațiile de punere sub presiune, după cum a declarat ministrul într-un interviu acordat Agerpres. Petre Daea a și dat vineri startul campaniei de irigat pentru acest an, acțiune care a avut loc la Amenajarea de Irigații Pietroiu- Ștefan cel Mare, județul Călărași.

„Agricultorii au încheiat contracte pe aproape 400.000 de hectare. Anul acesta dăm la toți apă gratuit până la stațiile de punere sub presiune. Am început deja pe zona legumicolă, pe la Galați, săptămâna aceasta suntem pregătiți să dăm drumul și în altă parte, în funcție de cerințe, deși ploile din ultima perioadă nu au reclamat o asemenea urgență. Sunt bani suficienți alocați pentru irigații, peste un miliard de lei în acest an. În paralel, cu lucrările de pe cele 40 de amenajări, îi ajutăm pe fermieri să facă organizații ale utilizatorilor de apă. Sunt multe zone în țară unde nu nu există și atunci nu avem unde să ne ducem cu investițiile”, a spus Daea.

Citește și: Fostul bucătar al Spitalului Municipal din Sighișoara: „Sunt singurul producător de pâine tradițională cu cartofi atestat din județul Mureș”

 

El i-a încurajat pe agricultori să apeleze la fonduri europene pentru a rezolva problema irigațiilor. De altfel, o veste bună este și faptul că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice”, componenta pentru infrastructura de irigații finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020). Sprijinul public pentru investițiile finanțate prin aceasta submasură este 100% nerambursabil și nu va depăși 1.000.000 euro/ proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1.500.000 euro/ proiect pentru amenajarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare (SPA – Stații de pompare a apei, SRP – Stații de repompare).

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.