Florin Istrate: Fermierul nu are cum să plătească normă de venit și să fie impozitat și în cadrul cooperativei

0
- Reclamă -

Modificările aduse la Legea Cooperației (legea 566 din 2004) sunt departe de ceea ar fi trebuit și s-a dorit să fie. Și aceasta pentru că așa-zisele “facilități” au fost pierdute pe drum, iar la acest moment doar sectorul de procesare beneficiază puțin de o reducere a taxelor și impozitelor, restul sunt doar vorbe și promisiuni, a declarat la Indagra, Florin Istrate, președintele Federației Sindicatelor din Agricultura TERRA și președinte al Cooperativei Agricole Valea Râului din județul Dâmbovița.

Faptul ca persoana fizica nu mai plătește normă de venit atunci când produsele sale sunt vândute în cadrul cooperativei nu este o facilitate, noi considerăm că este normalitate, deoarece cooperativa are statut de SRL si este impozitată conform legislației în vigoare. Fermierul nu are cum să plătească și normă de venit, iar produsul său să fie impozitat și în cadrul cooperativei, ceea ce este dublă impozitare”,  a spus Istrate.

El a vorbit și despre faptul că România este singura țară din UE unde se practică impozitarea subvențiilor și a fondurilor europene.

„Practica nu este unitară, nu se întâmplă la toate județele, este o treabă interpretativă, adică cum văd cei de la Finanțe. Unii inspectatori sunt mai abili, mai agili și îți bagă pe gât, te amenință cu tot felul de chestii, iar mai devreme sau mai târziu îți stabilesc un impozit”, s-a plâns Istrate.

Și Adrian Rădulescu, un cunoscut fermier, fost consilier prezidențial, este nemulțumit de activitatea inspectorilor de la Finanțe.

Nu este posibil ca cei care te controlează sa facă un proces verbal, iar executorul să te execute. Tu poți să îi dai în judecată și să câștigi peste 2 ani. Normal ar fi ca tu să îl contești, după care dacă nu-ți aprobă la Finanțe te duci în judecată și nu să te execute fără să existe hotărâre judecătorească. Ei nu au nicio treabă, pun sechestru pe conturi”,  a afirmat Rădulescu.

O altă anomalie este legată și de gradul de colectare a taxelor și impozitelor. Florin Istrate spune că gradul de colectare este de 38%, în timp ce sumele încasate sunt de 140%, adică practic o categorie care nu ar trebui impozitată, nu o regăsim în gradul de colectare, este abuziv impozitată, ceea ce este o „aberație”.

- Reclamă -

Intâlnirea președintelui Iohannis cu fermierii. Aceleași probleme, aceiași actori

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.