MADR sprijină financiar 58 de licee agricole și oferă 116 locuri în Consiliile de administrație

1
- Reclamă -

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a preluat responsabilitățile în domeniul învățământului agricol, o dată cu modificarea Legii învățământului din luna aprilie a acestui an. În luna iunie, a fost definitivată lista liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, printr-un ordin comun al ministrului educației naționale, Ecaterina Andronescu, și al ministrului agriculturii, Petre Daea.

În anul școlar 2019-2020, vor exista 58 de licee cu specialitate majoritar agricolă și, probabil, în următorii trei ani, până la viitoarea actualizare a listei, așa cum se stipulează în Legea nr. 57/2019 demodificare a Legii educației naționale nr. 1/2011. Cifra a scăzut considerabil din anul 1997, când în România existau peste 230 de licee agricole. Aceasta a fost o consecință a reformelor din sectorul agricol și a transformărilor ce au avut loc pe piața forței de muncă, inclusiv la nivelul veniturilor care au înclinat balanța către alte meserii. Însă pe măsură ce agricultura a început să devină o țintă pentru investitori, deficitul de forță de muncă din domeniu s-a adâncit, în special în privința personalului calificat.

Ministerul își propune să dezvolte baza materială a școlilor 

Ministerul Agriculturii primește două locuri în Consiliul de administrație al fiecărui liceu agricol, al cărui număr de membri a fost mărit, prin legea din aprilie, special pentru MADR.

Astfel, 116 persoane desemnate de ministerul agriculturii vor trebui, în principal, să monitorizeze activitatea școlilor de profil, din punctul de vedere al calității actului educațional, să propună măsuri de îmbunătățire și să urmărească planul investițional, simultan cu asumarea publică pentru performanțele unității de învățământ.

Conform legii, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va susține finanțarea cheltuielilor aferente înființării de noi specializări sau calificări profesionale în domeniul agriculturii, în raport cu necesitățile pieței, și a unor programe de perfecționare a cadrelor didactice de specialitate din cadrul liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol. De asemenea, poate propune guvernului alocarea unor noi cifre de școlarizare, adaptate la cerințele pieței.

- Reclamă -

Însă cea mai interesantă prevedere a legii, care ar putea să constituie, într-adevăr, un avantaj pentru învățământul agricol, este asigurarea bazei materiale a unităților de învățământ, prin atribuirea de terenuri agricole, de minimum 10 hectare, din fondul de rezervă aflat la dispoziția consiliilor locale sau din alte surse, liceelor care nu au în proprietate sau în administrare terenuri agricole în extravilan.

Preluarea liceelor agricole de către MADR a generat optimism, în mediul de profil, stimulat de așteptările privind creșterea finanțării în aceste unități de învățământ și, implicit, a instruirii tinerelor generații de agricultori. Sunt, însă, și sceptici care nu se așteaptă, automat, la o creștere a nivelului de pregătire a elevilor.

Sursa: FermierînRomânia.ro

Citeşte şi În România, ţară văzută cu un potenţial extraordinar în agrobusiness, sunt de 4 ori mai puţine licee agricole ca acum 20 de ani

 

 

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a preluat responsabilitățile în domeniul învățământului agricol, o dată cu modificarea Legii învățământului din luna aprilie a acestui an. În luna iunie, a fost definitivată lista liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol, printr-un ordin comun al ministrului educației naționale,… Cititi mai multe aici: MADR sprijină financiar 58 de licee agricole și oferă 116 locuri în Consiliile de administrație […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.