Absurd! Romania, tara oraselor cu copaci fara crengi

2
- Reclamă -

In ultimii ani, in Romania, s-au inmultit operatiunile de toaletare a copacilor din orase pentru a se evita contactul crengilor cu firele diverselor instalatii (de curent electric, cablu TV, telefon etc.). Totodata si pentru protejarea cetatenilor si a masinilor acestora, in cazul furtunilor si vanturilor puternice.

De cele mai multe ori, toaletarea se face insa incorect prin taierea coroanei si lasarea unor cioturi din ramurile inferioare, taiate la distanta de cativa cm de trunchi. Aceasta operatiune genereaza un soc puternic pentru planta, o parte dintre copaci uscandu-se  in urmatoarele luni, mai ales ca ranile nu sunt tratate corespunzator prin netezire, badijonare cu zeama bordeleza sau cu un inlocuitor natural al acesteia si acoperire cu  vopsea alchidica.

pomi taiati 1

Ca regula de baza, specialistii recomanda sa nu se taie mai mult de 1/3 din coroana si sa nu se taie in perioada de vegetatie.

Coroana copacilor se reface in cativa ani, in functie de specie si cum in cele mai multe cazuri, operatiunile de toaletare se aplica la toti copacii de pe o strada o data, timp de 3-4 ani, acestia vor fi de fapt niste cioturi cu cateva ramurele neputandu-si indeplini rolul in peisajul urban.

Care este acest rol: sa produca oxigen: sa asigure umbra sa retina pulberile si praful din aer; sa infrumuseteze orasul sa contribuie la bunastarea cetatenilor; sa protejeze de zgomot sa ofere adapost animalelor salbatice (pasari, lilieci, insecte); sa asigure izolare termica si protectie impotriva vanturilor.

- Reclamă -

pomi taiati 2

Alte roluri esențiale ale frunzelor copacilor

 Poluarea datorata autovehiculelor, santierelor de constructii si activitatilor industriale, conduce la scaderea in unele cazuri alarmanta, a calitatii aerului in orasele romanesti. Fara o cantitate mare de frunzis care sa-l purifice, sanatatea locuitorilor din zonelor respective este afectata. Daca copacii nu au crengi si tufele sunt taiate, cum curatam aerul?

In zilele de vara ne dam seama cel mai bine cat de importanta este umbra oferita de arbori. In lipsa acestora, tot ce ne ramane de facut este sa stam la umbra cladirilor.

Valoarea estetica a arborilor cu coroana este de netagaduit, mai ales in orasele noastre inundate de beton.

Nu in ultimul rand, fara copaci cu coroana dezvoltata, scade semnificativ numarul pasarilor si liliecilor din oras, fapt ce duce la disparitia cantecelor atat de placute (in cazul pasarilor cantatoare), dar si la cresterea numarului de insecte si de rozatoare din orase.

pomi taiati prost

Opriți defrisarea urbana!

Cresterea numarului de insecte (tantari, muste) atrage in urma plangerilor cetatenilor, declansarea operatiunilor de dezinsectie, crescand si mai mult cantitatea de substante nocive la care suntem expusi (mai ales prin pulverizarile sub forma de ceata rece ULV pe strazi) si distrugand insectele polenizatoare.

Aceeasi situatie se intalneste si in cazul disparitiei pasarilor rapitoare care ar consuma un numar mare de sobolani si suplinirii rolului acestora cu raticide extrem de toxice.

Intr-o tara cu orase in care numarul masinilor creste de la zi la zi, in care nu se planteaza decat in mica masuri si in care si putinii copaci maturi sunt ciopartiti si taiati, sanatatea populatiei va fi afectata grav pe termen scurt si lung.

Pentru detalii legate de modul in care ar trebui ingrijiti arborii din orase puteti da click aici.

 

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.