Românii mănâncă preponderent carne de porc și de pasăre, în timp ce vita, capra și oaia sunt consumate doar ocazional și în cantități mici, în principal din cauza preferințelor culinare tradiționale, a prețurilor mai ridicate, precum și din lipsa unor campanii susținute de promovare, susține președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.
‘Deși România are unul dintre cele mai mari efective de oi din Uniunea Europeană, consumul de carne de oaie și de vită rămâne scăzut și ocazional, în timp ce carnea de porc și cea de pasăre domină preferințele românilor. Consider că avem nevoie de măsuri concrete pentru creșterea producției interne și îmbunătățirea competitivității fermelor locale pentru a avea prețuri atractive pentru consumatori, dar și de campanii susținute care să promoveze beneficiile consumului de carne’, a declarat, pentru AGERPRES, președintele AFR.
Consumul anual de carne de oaie în România este estimat la 2,3 kg/locuitor, acesta fiind concentrat aproape exclusiv în perioada Sărbătorilor Pascale, în timp ce efectivele de ovine și caprine din România sunt estimate la peste 15 milioane de capete în 2025. În UE se înregistrează un consum mediu de 1,3 kg/locuitor, iar printre țările cu un consum ridicat de carne de oaie se află Franța și Irlanda cu peste 3 kg/locuitor.
‘Factorii care limitează consumul de carne de oaie sunt cei legați de obiceiurile alimentare tradiționale, care favorizează carnea de porc și pasăre, dar și de prețul relativ mai ridicat al acesteia. Deși avem o producție ridicată de carne de oaie, peste 4.500 tone, consumul intern nu reflectă acest lucru, fiind un consum ocazional și de volum mai mic’, a explicat Daniel Botănoiu.
În opinia sa, pentru creșterea eficienței fermelor de ovine/caprine este nevoie de investiții, de un management atent al reproducției și evitarea consangvinizării, precum și de folosirea furajelor bogate în proteine (fân de lucernă, trifoi, srot) și suplimentarea cu cereale precum orz, porumb sau ovăz care duc la creșterea randamentului.
Și în ceea ce privește carnea de vită, consumul din România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, cifrându-se la circa 3 kg/locuitor/an, de trei ori mai mică față de media UE situată la 9 kg/locuitor/an. Țări precum Irlanda, Danemarca și Franța au consum mediu anual de carne de vită situat la peste 10 kg/locuitor.
‘Prețurile ridicate și preferința consumatorilor pentru aceleași tipuri de carne (porc sau pasăre) și tradițiile culinare locale explică și aici cererea limitată. Carnea de vită este consumată în cantități mai mici în comparație cu alte țări, fiind mai degrabă un produs de nișă, cumpărat mai ales pentru ocazii speciale. Carnea de vită este, în general, mai scumpă în comparație cu alte tipuri de carne, ceea ce o face mai puțin accesibilă pentru mulți consumatori români’, spune președintele AFR.
Potrivit acestuia, pentru a crește producția de carne de vită în ferme ar trebui îmbunătățită productivitatea prin optimizarea hrănirii și a bunăstării animalelor. ‘O dietă echilibrată și de înaltă calitate, cum ar fi cereale și proteine de calitate, precum și o depozitare adecvată reprezintă cheia succesului. Trebuie să ne asiguram că bovinele au acces la furaje de calitate (pășune, fân, siloz) pentru a facilita creșterea în greutate. Efectuarea controalelor medicale regulate pentru a detecta și trata problemele de sănătate din timp, duce de asemenea la eficiența producției’, a explicat Botănoiu.
În prezent, efectivele de bovine din România sunt situate la peste 1,9 milioane de capete, din care vaci 1,1 milioane, iar producția de carne de vită este de circa 6.700 tone.






