joi, 26 decembrie 2024

Cele mai citite

Acarieni: Ce sunt, cum se combat și tipuri de acaricide

Microscopici și invizibili cu ochiul liber, acarienii sunt organisme care pot provoca disconfort și probleme atât în casele noastre, cât și în grădini sau culturi agricole. Aceste ființe minuscule, parte a familiei arahnidelor, sunt adesea asociate cu alergii, iritații ale pielii sau daune semnificative plantelor. Deși sunt greu de observat, prezența lor poate avea efecte negative semnificative asupra sănătății și mediului înconjurător.

În acest articol, vom explora ce sunt acarienii, cum ne putem proteja de efectele lor nocive și ce metode eficiente de combatere există, inclusiv utilizarea acaricidelor – produse special concepute pentru a elimina aceste dăunătoare invizibile. Fie că te confrunți cu acarieni în locuință sau în grădină, cunoașterea soluțiilor disponibile te poate ajuta să-i ții sub control.

Ce sunt acarienii?

Una dintre cele mai mari categorii de dăunători ai plantelor sunt acarienii. Aceștia pot ataca atât culturile de câmp, cât și pe cele din grădini, livezi, sere și chiar plantele de apartament. Atacurile acarienilor sunt mai intense în perioada verii, întrucât ei se înmulțesc în acest sezon. Acarienii plantelor sunt o specie de insecte mici, greu de observat cu ochiul liber, sunt precum niște păianjeni minusculi. Dimensiunile acarienilor nu depășesc o jumătate de milimetru. Întrucât au mai multe generații pe an, sunt periculoși pentru pomicultură, cultura legumelor, a plantelor tehnice, floricultură și viticultură, însă prezintă pericol și pentru zootehnie.

Acarienii plantelor iernează sub formă de ouă sau de adulți. Primele atacuri ale acarienilor pot apărea în primăvară, însă pagubele însemnate se produc cel mai des vara, atunci când temperaturile sunt ridicate și ciclurile de multiplicare sunt scurte. Pot exista aproximativ 7-8 generații de acarieni pe an. Datorită dimensiunii lor reduse și a simptomelor care nu sunt vizibile imediat, poate fi uneori dificil să depistezi atacul acarienilor asupra culturilor tale, motiv pentru care adeseori tratamentele se fac târziu, când deja infestarea este puternică.

- Publicitate -

Cele mai comune tipuri de acarieni

Păianjenul roșu comun

Cunoscut sub denumirea de Tetranychus urticae, păianjenul roșu comun este o specie polifagă, care atacă tomatele, castraveții, vinetele, vița de vie, porumbul, soia, pomii fructiferi și plantele ornamentale. Frunzele atacate de păianjenul roșu comun devin cenușii-albicioase și se curbează. Acest dăunător iernează ca adult pe plante și resturi vegetale.

Păianjenul roșu al pomilor

Păianjenul roșu al pomilor, denumit Panonychus ulmi, atacă diverse specii pomicole și viță de vie. Iernează ca ou pe scoarța pomilor. Acesta înțeapă frunzele și suge seva, lucru care afectează hrănirea normală a fructelor. Rezultatul final al atacului este că frunzele cad, iar fructele rămân mici.

- Publicitate -

Păianjenul lat

Denumit Polyphagotarsonemus latus, păianjenul lat atacă un număr mare de specii legumicole, în special în sere și solarii. Se localizează pe fața inferioară a frunzelor, pe bobocii florali și pe fructe. Organele atacate ale plantei se depigmentează, iar fructele lor rămân mici, fără a mai putea fi comercializate.

Acarienii eriofizi ai viței de vie

Având denumirea Eriophyes vitis, Calepitrimerus vitis, acarienii eriofizi ai viței de vie înțeapă plantele, lucru care determină deformarea organelor verzi și uscarea lor, în final. Din cauza atacului acestor acarieni, producțiile sunt afectate drastic, iar butucii sunt expuși riscului de a îngheța pe timpul iernii. În cazul unor atacuri puternice, combaterea este extrem de anevoioasă și este limitată la menținerea pragului economic de daune.

Combaterea acerienilor

Acarienii sunt activi doar în perioada verii, iar în restul anului hibernează în pământ. Își depun ouăle în pământ, iar acestea pot rezista acolo până la 5 ani, așteptând condițiile propice pentru a ecloza. Pe timpul verii, însă, populațiile de acarieni se înmulțesc extrem de repete, întrucât un singur exemplar are nevoie de doar 15 zile pentru a ajunge la stadiul de adult. Iar odată ieșiți din hibernare, acarienii atacă plantele din imediata apropiere a lor, putând însă migra și spre alte zone, dacă sunt purtați de rafale de vânt. Începând cu acest moment, acarienii pot apărea oriunde și pot infesta orice plante.

Principalele semne ale infestării cu acarieni sunt apariția unor pete galbene, uneori și a unor găuri, pe suprafața frunzelor, apariția unor mici bulgări albi de pânză de păianjen la baza tulpinii și a frunzelor, frunzele atacate se usucă și cad, iar cele tinere se răsucesc pe margine și plantele stagnează în creștere.

Acarienii sunt extrem de mici, fapt ce face aproape imposibilă detectarea lor cu ochiul liber. Totuși, există metode prin care îi poți descoperi înainte de a fi prea târziu, astfel încât să poți utiliza din timp tratamentele corespunzătoare cu acaricide. O astfel de metodă este folosirea unei lupe pentru a analiza suprafața plantei. O altă metodă, mai simplă, este amplasarea unei coli albe sub planta pe care vrei să o verifici, urmată de scuturarea ușoară a plantei. Dacă există acarieni pe plantă, acestea vor cădea pe hârtie, unde vor fi mai ușor de observat.

Fiecare acaricid vine cu anumite recomandări privind modul în care trebuie utilizat, precum și perioada care trebuie să treacă între stropire și recoltare. Este esențial să acorzi atenție deosebită acestor instrucțiuni, pentru a te asigura că produsul folosit asigură eficiența pe care o aștepți și că folosești produsul în siguranță.

În general, stropirea cu acaricide se poate efectua la o perioadă de trei săptămâni între stropiri, însă acest lucru poate să difere în funcție de produsul utilizat. În perioada verii, se pot face stropiri cu acaricide o dată la două săptămâni.

Tipuri de acaricide

Insecticidul Envidor 240 SC este un acaricid cu acțiune prin contact și ingestie și spectru larg de combatere. Acțiunea sa este una puternică și controlează toate stadiile juvenile de larve și de nimfe. În plus, reduce drastic fertilitatea femelelor. Este un acaricid lipofil, adică se fixează în stratul ceros al cuticulei, nu este spălat de precipitații, iar acțiunea sa nu este afectată de temperaturile ridicate. Are o durată de protecție de aproximativ 40 de zile de la aplicare. Combate acarienii din cultura mărului și a viței de vie. Se recomandă ca acest acaricid să fie aplicat în perioada dintre deschiderea mugurelui și inflorescență complet dezvoltată sau în perioada de creștere a boabelor și înmuierea pieliței lor.

Insecticidul Milbeknock este un insecto-acaricid care protejează culturile, mediul și omul. Acțiunea sa este translaminară. Acest acaricid nu este afectat de ploile survenite în termen de câteva ore de la aplicare. Modul său de acțiune este unic și diferit față de cel al acaricidelor convenționale, întrucât insectele care intră în contact cu substanța mor fără a prezenta vreo mișcare sau un spasm. Este eficient pentru un spectru larg de acarieni și combate toate stadiile de dezvoltare ale acestora. Are o activitate reziduală de aproximativ 40-50 de zile. nu este influențat de nivelul temperaturilor atunci când este aplicat.

Nissorun 10 WP este un insecticid-acaricid care conține 10% hexitiazol și are formulare de pulbere umectabilă. Este un tratament eficient pentru culturile de vinete, castraveți, măr, prun, cais, piersic, cireș și viță de vie. Este foarte bun pentru combaterea păianjenului roșu, păianjenului comun, păianjenului galben și păianjenilor eriofizi. Are efect translaminar, combătând păianjenii de pe ambele fețe ale frunzelor. Dacă adulții au intrat în contact cu substanța, ouăle lor devin sterile. Acest acaricid are o activitate reziduală de peste 40 de zile și nu este afectat de precipitațiile care survin după ce soluția s-a uscat pe plantă.

Sursa: plantmaster

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles