I.P.J. Ialomița care sprijinul cercetătorilor științifici într-un caz de braconaj la morun în zona Stelnica

0
- Reclamă -

Inspectoratul Județean de Poliție Ialomița a solicitat sprijinul cercetătorilor științifici de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului București, pentru soluționarea unui caz de braconaj la morun. Actul de braconaj s-a petrecut în zona Stelnica, Brațul Borcea. Exemplarul  braconat avea o lungime 2,3 m, cu o greutate de cca 90-100 kg.

Dr. ing. DEÁK György, directorul general al INCDPM, subliniază că orice exemplar de sturion din speciile care populează în mod natural cursul Dunării, pescuit accidental de localnici, poate fi  răscumpărat de INCDPM pentru a fi marcat ultrasonic și apoi eliberat în vederea atingerii obiectivelor științifice ale INCDPM.

Experții INCDPM au fost prezenți alături de reprezentanții IPJ Ialomița la identificarea speciei de  sturion braconat.

În cursul zilei de ieri, pentru identificarea cu cât mai mare acuratețe a caracteristicilor exemplarului, trupul morunului a fost reconstituit din parțile recuperate de polițiști. În urma constatărilor polițiștilor s-a dispus începerea cercetărilor in rem cu privire la încălcarea prevederilor legale și săvârșirea infracțiunii de braconaj piscicol.

În cadrul proiectelor derulate de INCDPM București se desfășoară cel mai amplu studiu științific pe plan mondial cu privire la impactul lucrărilor de îmbunătățire a condițiilor de navigație pe Dunărea de Jos asupra mediului și în special asupra rutelor de migrație a speciilor de sturioni prezente în habitate sălbatice pe Dunăre.

Citește și: Tendințe piață. Occidentalii vor roșii dulci, românii preferă “acrișoarele”

 

- Reclamă -

Monitorizarea acestor rute de migrare se face prin marcarea ultrasonică a unui număr cât mai mare de sturioni (morun, cegă, nisetru, păstrugă și viză) cu aprobarea pentru pescuit științific obținută în prealabil de la A.N.P.A.


braconaj-saturion-borcea

Pescuitul sturionilor în scop comercial și de agrement este interzis în conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Agriculturii și al Ministerului Mediului nr. 12/144/2017 publicat în MO nr. 139 din 23.02.2017, singura posibilitate de capturare a acestor specii fiind doar în scopuri științifice, în conformitate cu același ordin.

Rezultatele cercetătorilor români de la INCDPM au consacrat pe plan mondial această instituție ca fiind una de referință în domeniu, capabilă să ofere pe lângă soluții tehnologice novatoare în domeniul protecției mediului și sprijin pentru instituțiile statului abilitate să cerceteze și să soluționeze infracțiunile de braconaj piscicol.

INCDPM reamintește că prin proiectele pe care le derulează are asigurate resursele necesare pentru răscumpărarea exemplarelor de sturion capturate accidental de către pescari. Orice captură accidentală a unui exemplar din speciile de sturioni menționate, poate fi anunțată la numerele de telefon +40 21 305.26.00 int.630 și mobil: +40723417944.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.