Plasticul face parte din viaţa noastră. Calculatorul, telefonul, hainele, perdelele, mobilierul, jucăriile, un procent uriaş din obiectele ce se găsesc în casele noastre sunt realizate din plastic. Plasticul este ieftin şi poate fi colorat şi modelat după preferinţe, într-o multitudine de variante aşa încât a înlocuit multe dintre materialele naturale.
Cum se apropie Anul Nou şi au loc ultimele pregătiri pentru petrecerea de Revelion, este bine să ne gândim dacă fără să vrem, nu afectăm mediul. Pe întreaga planetă, mii de baloane colorate sunt ridicate în aer cu ocazia acestei petreceri. La fel se întâmplă şi la nunţi, botezuri, ceremonii şi evenimente sportive. Baloanele se îndepărtează sub privirile încântate ale publicului, luându-şi zborul spre zările albastre.
Ce nu ştiu mulţi este cât de periculoase sunt pentru mediu. Ajung în păduri, pe câmpuri, în lacuri, oceane şi în deşerturi şi încep să se degradeze sub acţiunea soarelui, în compuşi chimici nocivi. Multe specii precum delfini, peşti, ţestoase marine şi păsări ingeră bucăţile de plastic confundându-le cu animale (ex. cu meduze). Multe păsări se încurcă în panglica sau aţa cu care este legat balonul şi mor suferind uneroi zile în şir.
La fel de periculoase sunt şi pungile din plastic pe care le primim de la magazine ori de câte ori facem cumpărături, PET-urile şi ambalajele din plastic, etc. În funcţe de material, durează mai mult sau mai puţin până ce după ajungerea în mediu, ele se descompun rezultând substanţe toxice (ex. bisphenol A cunoscut ca BPA) care otrăvesc mediul. Numeroase studii au demonstrat cât de periculoase sunt aceste substanţe și pentru sănătatea oamenilor. De exemplu multe ţări au interzis utilizarea BPA în producerea articolelor pentru sugari.
Cum putem să ne bucurăm de sărbători având grijă de mediu?
- Refuzând pungile de plastic de unică folosinţă şi ducând cumpărăturile în pungi din material textil sau din plastic reutilizabil. Poţi alege modele vesele, realizate din PET-uri reciclate sau sacoşe din bumbac.
Citește și: Jackfruit – fructul care înlocuiește carnea
- De asemenea, putem avea grijă de mediu împachetând cadourile în ambalaje naturale (hârtie reciclată, ziare, materiale textile). Acestea dau și un aer vintage pachetelor.
- Nefolosind decoraţiunile din plastic: acestea vor ajunge după un timp în mediu, iar cât vor sta în casă vor polua aerul eliminând diverse substanţe nocive.
- Folosind veselă din sticlă sau ceramică, și nu din plastic.
Autor: Dana Canari, biolog
Surse foto: www.pinterest.com, www.youtube.com, www.pixabay.com, www.romaniatv.net