În perioada perioada 27 decembrie 2017 – 30 iunie 2018 se lansează o nouă sesiune de primire a solicitărilor de finanțare prin intermediul submăsurii 4.1a „Investiții în exploatații pomicole” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.
Fondurile europene disponibile pentru această sesiune de primire a cererilor de finanțare a investițiilor în sectorul pomicol sunt în valoare de 85 de milioane de euro. Pragul de calitate lunar stabilit pentru perioada decembrie 2017 – ianuarie 2018 este de 40 de puncte și scade treptate până la minimul de 10 puncte în ultima lună a sesiunii (iunie 2018).
Modalitatea de depunere a cererilor de finanțare este cea on-line prin intermediul paginii oficiale de internet a Agenției, www.afir.info.
Toți cei interesați pot consulta pe site-ul AFIR (secțiunea Investiții PNDR – Sector Pomicol – sM 4.1a) Ghidul solicitantului şi anexele aferente sM 4.1a, documente necesare pentru întocmirea unui proiect de investiții în sectorul pomicol, finanțat prin PNDR 2020.
Pomicultura codașă
Pomicultura se numără printre sectoarele cu cel mai mare număr de proiecte respinse de către AFIR. Potrivit unor date comunicate de agenție în luna august, la acea dată, din totalul proiectelor depuse fuseseră selectate pentru finanțare 138 de proiecte care vizau înființarea și modernizarea exploatațiilor pomicole, valoarea finanțării nerambursabile acordată prin PNDR pentru acestea fiind de aproximativ 63 milioane de euro. Valoarea plăților efectuate pentru decontarea cheltuielilor realizate de către beneficiarii investițiilor pomicole era de doar 2,1 milioane de euro.
În acest context, AFIR a realizat o analiză privind eligibilitatea cererilor de finanțare depuse pentru a obține fondurile europene în sectorul pomicol, totodată, fiind analizate și cele mai importante cauze ale neeligibilității proiectelor de investiții din acest sector.