Echipa României de Timbersports participă în week-end la mondialele din Germania de la Stuttgart

0
- Reclamă -

România va fi reprezentată pentru al șaptelea an la campionatul mondial STIHL Timbersports care are loc la Stuttgart în acest week-end. Echipa României va fi formată din frații Nagy (Botontd și Csongor), Cser Szilard, Balazsi David și triplul campion național, Dan Petrescu, care ne va reprezenta și la individual.

“Cser Szilard și Balazsi David sunt cei mai tineri sportivi ai lotului, în vârstă de doar 20 de ani. Cei doi au înregistrat rezultate foarte bune la concursurile internaționale de rookies și sperăm să impresioneze în această competiție. Dealtfel, tot lotul se află într-o formă foarte bună după ce s-a antrenat în străinătate cu multiplul vice-campion ceh Martin Komarek, concluzia sa fiind că băieții noștri au ajuns să stăpânească foarte bine tehnica. Antrenamentele cu Komarek s-au concentrat mult pe detalii ale mișcărilor, pe elemente de finețe tehnică, dar și pe modalitățile de predare rapidă a ștafetei la probele de echipă”, declară Ioana Ghineț, coordonator STIHL Timbersports România.

Antrenamentele echipei în străinătate au avut loc în taberele de Timbersports din Ungaria și Cehia. Unele antrenamente s-au desfășurat sub forma unor “meciuri” amicale cu echipa Ungariei.  În țară, ședințele de pregătire s-au desfășurat sub “bagheta” veteranului Botond Nagy și au avut, pe lângă tehnică, o componentă intensă de pregătire fizică. Dacă tăiatul buștenilor are loc strict în taberele amenajate special, membrii lotului au fost supuși și la exerciții extreme pentru condiția fizică, în afara taberelor. Un alt factor important în performanța atleților STIHL Timbersports este cel psihologic. Astfel, s-a apelat la specialiști în psihologia competițională pentru a seta spiritul echipei pe coordonate pozitive, de învingători.

Citește și: 25 de oameni cu afaceri în agricultură, în „Tot 300 cei mai bogați români” 2016

 

Campionatul mondial STIHL Timbersports este la a 12-a ediție, iar disciplina sportivă a împlinit 31 de ani. La mondialele de la Stuttgart vor participa peste 100 de atleți, din peste 20 de țări. Cine dorește să îi urmărească pe băieții noștri la treabă, pe Porsche Arena din Stuttgart, o poate face live pe  http://www.stihl-timbersports.de/livestream.aspx.

Probele de concurs STIHL Timbersports

- Reclamă -

Probele de concurs la care se vor întrece participanţii la mondiale sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS661, Tăierea verticală şi Tăierea la înălţime. La competiția individuală, la probele menționate mai sus se adaugă una dintre cele mai spectaculoase încercări şi anume Tăierea cu “Hot saw”, un super motoferăstrău care are puterea unui autovehicul şi este manevrat de un singur om, în cazul României, de Dan Petrescu.

Dan Petrescu
Dan Petrescu

Echipamentele

Toporul. Fabricat dintr-un oţel special, toporul este lucrat manual, cântăreşte aproximativ 2.5-3 kg şi are aproximativ 80cm lungime. Toporul este special conceput pentru competiţie. Aceste topoare nu sunt potrivite pentru uz normal. Preţul unui topor de competiţie pornește de la 300 Euro si poate ajunge si la 800 Euro. Atleţii menţin şi ascut topoarele lor foarte frecvent.

Super-motoferăstrăul. Motoferăstrău construit special pentru folosirea în proba tăierea cu super-motoferăstrăul.

Motoferăstrăul special are un cilindru, motor în 2 timpi de până la 62 cp. Acesta ar putea fi un snowmobil sau un foarte performant motor pentru motocicletă, de exemplu. Aceste unităţi sunt special concepute să fie utilizate exclusiv pentru competiţii sportive, întrucât necesită un efort uriaş şi putere din partea atletului să controleze ferăstrăul. Cântăreşte aproximativ 27 kg şi învârte lanţul cu o viteză de 240km/h. Valoarea unui asemenea utilaj este dificil de stabilit, dar putem spune că investiţia minimă de bază pentru un motoferăstrău pentru proba Tăierea cu super-motoferăstrăul este de 5.000 Euro.

Joagărul. Joagărele lungi de 2m, utilizate în proba Tăierea cu joagărul, sunt special fabricate în SUA, Canada sau Noua Zeelandă. Metalul este tăiat cu laser iar dinţii lungi de 10 cm sunt lucraţi manual. El cântăreşte aproximativ 5 kg şi preţul de pornire este 1.500 Euro.

Motoferăstrăul MS 661. Motoferăstrăul MS 661 este un model standard STIHL. Cu o putere de 7.3 cp şi capacitate de 91.6 cc, cântăreşte 7.4 kg. Acesta este folosit în proba Tăierea cu motoferăstrăul.

Lemnul. Plopul este esenţa de lemn folosită în Europa în cadrul competiţiilor STIHL TIMBERSPORTS iar în SUA pinul alb. Lemnul este selecţionat în conformitate cu reguli bine stabilite. Pentru a asigura şanse egale participanţilor, blocurile de lemn folosite sunt calibrate la acelaşi diametru înainte de eveniment. Lemnul este sigilat şi depozitat în condiţii de climă speciale pentru a păstra calităţile sale neschimbate. Acest sistem asigură comparabilitatea timpilor şi recordurilor la nivel internaţional. Plopul tăiat se regenerează rapid, iar cel folosit în competiţii este reciclat după evenimente.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.