UE impune noi reguli pentru certificarea şi controlul produselor alimentare bio

0

Uniunea Europeană va impune, începând din 2021,  noi reguli pentru certificarea şi controlul produselor alimentare bio . Decizia a fost luată  de către deputaţii europeni reuniţi la Strasbourg.

Cu 466 de voturi pentru şi 124 contra, eurodeputaţii au validat, cu câteva amendamente, un acord convenit la finele lunii iunie 2017 între Parlamentul European şi Consiliul UE, după mai mult de trei ani de negocieri, informează AFP, citat de Agerpres. Acest acord, care urmează să primească şi avizul formal al miniştrilor din UE în luna mai înainte de a intra în vigoare începând cu luna ianuarie 2021, vizează întărirea controalelor de-a lungul lanţului de aprovizionare. Aceasta ar urma să garanteze că produsele bio importate, pentru a putea face faţă apetitului în creştere al consumatorilor europeni pentru astfel de produse, sunt conforme cu normele UE.

O altă miză majoră a noilor reglementări este facilitatea conversiei fermierilor europeni spre bio. Astfel, micii producători vor putea obţine o certificare de grup în ideea de a economisi timp şi bani. În plus, aprovizionarea cu seminţe şi animale ar urma să fie îmbunătăţită.

Pe de altă parte, fermierii vor fi constrânşi să aplice „un set de noi măsuri pentru a evita contaminarea” cu pesticide sau îngrăşăminte chimice, altfel riscă să piardă statutul de produs bio, a explicat Parlamentul European. Cu toate acestea, subiectul sensibil al pragului de pesticide acceptabil nu a fost rezolvat în această revizuire, şi depinde de avizele şi legislaţia foarte diferită din rândul statelor membre. Agricultura bio ocupa în anul 2016 aproximativ 6,7% din terenurile agricole europene iar vânzările de produse bio au atins 30,7 miliarde euro, cu un ritm de creştere anuală de 12%.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here