20 de purcei din rasa Mangaliţa au ajuns în Mureş

3
- Reclamă -

Primii 20 de purcei din rasa Mangaliţa, proveniţi dintr-o crescătorie din Dumbrăvioara, au ajuns, joi, la doi fermieri din judeţul Mureş, în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa pentru producerea cărnii de porc, iniţiată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Mureş, Ioan Rus, a declarat că primii 20 de purcei de Mangaliţa, care au fost livraţi către fermieri, sunt înscrişi în registrul genealogic.

Rus a precizat că zece purcei au fost livraţi către Simion Chiş din Sărmaşu, iar alţi zece, către Ioan Daniel Cheţan, din satul Hădăreni şi că fiecare dintre aceşti mici fermieri au avut de îndeplinit o serie de criterii pentru a intra în programul MADR.

„În judeţul Mureş, există 81 de crescători de porci interesaţi de acest program, pentru a prelua purcei, dintre care 40 sunt deja autorizaţi sanitar-veterinar. Pentru acest an, avem de livrat 220 de purcei proveniţi din opt crescătorii, toţi din rasa Mangaliţa. După un an, după ce porcii ajung la greutatea de minimum 130 de kilograme, procesatorul cu care s-a semnat contractul va prelua cel puţin 50% dintre aceştia, restul depinde de crescător să decidă ce face cu ei, îi foloseşte pentru prăsilă sau pentru consumul familiei. Procesatorul, care provine din judeţul Sibiu, va prelua porcii cu 11 lei/kilogram viu”, a arătat Ioan Rus.

Citește și După oaie, vine Mangalița

Potrivit şefului DAJ Mureş, crescătorii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, cum ar fi cele de igienă şi de hrănire a porcilor, întrucât purceii din programul MADR trebuie să fie furajaţi tradiţional, cu cereale provenite din zona în care aceştia sunt crescuţi şi cu masă verde, lucernă, dovleci etc.

- Reclamă -

În Mureş niciun procesator nu a fost interesat de acest program, la fel cum nu există niciun fermier care să furnizeze purcei din rasa Bazna, pe motitv că înscrierea scrofiţelor în registrul genealogic ar costa foarte mult şi nu ar renta.

- Reclamă -

3 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.