2019, un an slab pentru producția de mere în România și în UE

0
afir-pomicultura-mere
- Reclamă -

După o recoltă record în anul 2018, condițiile meteorologice nefavorabile din Uniunea Europeană au redus producțiile de fructe în anul curent, în special la mere, pere și struguri. Recolta de mere a înregistrat cel mai mare declin, cu 19%, comparativ cu anul trecut, cea de pere cu 13%, iar producția de struguri de masă este estimată în scădere cu 14%, conform Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA).

În acest context, USDA preconizează că exporturile de mere ale UE vor scădea în anul comercial 2019/2020 cu aproape 17%, adică din luna iulie a.c. până în luna iunie anul viitor, iar locul lăsat liber pe piețele externe Uniunii ar putea fi o oportunitate pentru vânzările din SUA, în special în țările unde s-au confruntat cu o concurență puternică din partea exportatorilor europeni, Polonia și Italia îndeosebi.

România se prezintă cu o producție comercială de mere mai slabă cu 26% față de anul trecut, ajungând la 350.000 de tone, potrivit USDA, și reprezintă 3,3% din totalul producției UE. Este al șaptelea producător de mere din Uniunea Europeană și a treia țară din punctul de vedere al plantațiilor de meri. Însă, consumul intern de mere este acoperit și din importuri.

Producția de mere în Uniunea Europeană – scădere importantă față de anul trecut și sub media ultimilor zece ani

Fenomene diverse, combinate în unele zone ale UE, au influențat recoltele de mere, determinând o scădere importantă a producției în ansamblul Uniunii față de anul trecut, dar și sub media ultimilor zece ani cu 3%, potrivit USDA. Înghețurile din primăvară în Cehia, în nordul și nord-estul Germaniei, în Polonia și Ungaria, polenizare slabă în Ungaria și România, secetă sau căldură peste temperaturile normale perioadei în Austria, Polonia, Marea Britanie, grindină în Ungaria și Grecia. În același timp, scad, lent, zonele cu livezi de meri, pe seama reducerilor suprafețelor în Polonia, Belgia și Olanda.

Aproximativ 25 de soiuri de mere sunt produse în scop comercial în Uniunea Europeană, în volume care depășesc 10.000 de tone. Soiurile Golden Delicious, Gala și Jonagold sunt dominante. Cu toate acestea, modelele de producție variază de la o țară la alta. În timp ce Golden Delicious este soiul cu cea mai mare producție în Italia, Franța, Spania și Portugalia, Jonagold este dominant în Germania și Belgia. Idared este numărul unu în Polonia și Ungaria. În schimb, Gala este a doua cea mai produsă varietate la nivelul UE.

- Reclamă -

În România, cele mai extinse sunt soiurile Golden Delicious, Idared, Red Delicious, Jonagold/Jonared.

Uniunea Europeană (UE) este printre cei mai mari producători și consumatori globali de mere. Anul trecut a avut a doua cea mai mare recoltă din lume după China și a fost al doilea consumator mondial, fiind urmată de SUA, Turcia, Iran, India, Rusia.

În 2019, producția de mere a Uniunii Europene este apreciată la 10,6 milioane tone, iar la 1 iulie a.c., stocurile depășeau 560.000 tone, cu peste 400.000 tone mai mult decât în aceeași perioadă a anului anterior.

1.800 lei pentru o tonă de mere

În România, merele s-au vândut cu 1.320 lei/tonă, în medie, la începutul lunii iulie a.c., și au ajuns până la 1.800 lei/tonă în perioada 10 – 16 octombrie a.c., potrivit Bursei Române de Mărfuri.

Sursa: FermierinRomania.ro

Citește și România a importat mere în valoare de aproape 50 de milioane de euro în 2018

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.