Romsilva: din 1991 au fost împădurite 275.000 de hectare

1

275.000 de hectare de fond forestier, proprietatea publică a statului, au fost împădurite din 1991 şi până în prezent. Mai exact, este voba despre aproximativ două miliarde de puieţi forestieri, iar datele au fost comunicate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

„Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva contribuie la creşterea suprafeţei fondului forestier naţional prin acordarea de prioritate la achiziţia de terenuri agricole destinate împăduririi, transmiterii terenurilor lipsite de potenţial agricol administrate de Agenţia Domeniilor Statului, tot pentru a fi împădurite, dar şi prin înfiinţarea de perdele forestiere de protecţie. Ca administrator al fondului forestier proprietatea publică a statului, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva are obligaţia, conform Codului Silvic, să contribuie la realizarea Programului Naţional de Împădurire, prin achiziţia de terenuri, în numele statului, în vederea împăduririi (…) Romsilva a împădurit, de la înfiinţarea sa în anul 1991 până în prezent, circa 275 mii hectare fond forestier proprietatea publică a statului, plantând în cursul acţiunilor de împădurire aproximativ 2.000.000.000 de puieţi forestieri”, se menţionează într-un comunicat de presă al Romsilva, transmis vineri AGERPRES.

De asemenea, în intervalul 1991 – 2019, RNP – Romsilva a împădurit 24.087 hectare terenuri degradate, fiind folosiţi în acest scop circa 120 de milioane de puieţi forestieri.

Reprezentanţii Regiei precizează că se va acorda, în continuare, prioritate achiziţionării de terenuri agricole destinate împăduririi, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 118/2010, care reglementează cumpărarea terenurilor ce pot fi incluse în fondul forestier proprietatea publică a statului.

Citește și AFIR: fonduri europene pentru procesarea produselor pomicole

Totodată, Romsilva urmează să încheie un protocol de colaborare cu Agenţia Domeniilor Statului pentru identificarea terenurilor cu destinaţie agricolă, dar lipsite de potenţial agricol, şi transmiterii acestora în proprietatea publică a statului şi în administrarea instituţiei, pentru a fi împădurite.

Estimările specialiştilor Administraţiei Domeniilor Statului şi Romsilva arată că sunt eligibile, într-o primă etapă, 1.900 de hectare lipsite de potenţial agricol care pot fi împădurite. Toate aceste terenuri vor fi împădurite cu puieţi forestieri produşi în pepinierele silvice ale Regiei Naţionale a Pădurilor.

Potrivit sursei citate, suprafaţa fondului forestier va creşte şi prin înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie, prin planificarea în această toamnă a unor lucrări pe circa 65 de hectare, care se vor adăuga celor 45 de hectare perdele forestiere înfiinţate în ultimii ani.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,136 milioane de hectare de fond forestier proprietatea publică a statului şi asigură servicii silvice pentru 1,126 milioane de hectare de fond forestier aflat în alte forme de proprietate.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here