300 milioane euro ajutor pentru România, Italia, Austria în urma inundațiilor de anul trecut

1

Parlamentul European va vota miercuri, 18 septembrie, eliberarea a aproximativ 300 de milioane de euro pentru ajutoare acordate populației României, Austriei și Italiei afectată de dezastrele naturale în urma fenomenelor meteorologice extreme înregistrate în anul 2018, informează Biroul de Legătură al Parlamentului European în România.

Sumele urmează să fie disponibilizate din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, iar repartizarea propusă este: 8.192.300 euro pentru România; 8.154.899 euro pentru Austria; 277.204.595 euro pentru Italia.

România a fost afectată, în vara anului trecut, de ploi abundente repetate urmate de inundații care au provocat daune importante infrastructurii și gospodăriilor în regiunea de nord-est a României, precum și pierderi în agricultură, se arată în expunerea de motive a Comisiei EuropeneÎn toate cele șase județe din regiunea de nord-est, în special în Neamț, Bacău și Suceava, au fost avariate diguri și baraje, peste 4.000 km de drumuri și străzi naționale și locale, poduri, sisteme de tratare a apei și de canalizare, rețele de distribuție de energie electrică și gaze, sisteme de alimentare cu apă potabilă și de irigații, 32 de școli și alte clădiri publice. Daunele directe evaluate de România se ridică la 327,7 milioane euro.

Italia s-a confruntat în toamna anului trecut cu fenomene meteorologice devastatoare care au afectat majoritatea regiunilor din zonele alpine, din nord, până în Sicilia. 34 de persoane au decedat, iar o persoană a fost dată dispărută. Ploile abundente și vântul puternic au provocat inundații, alunecări de teren, căderi de arbori, avariind rețele rutiere, naționale, regionale, provinciale și municipale. Aproximativ 8,5 milioane de metri cubi de masă lemnoasă au fost afectate. Consecințele au fost critice pentru economia și turismul silvic. Aproximativ 130 de situri protejate Natura 2000 au suferit daune pe mai mult de 414.000 hectare de teren. Costul operațiunilor de urgență și de recuperare eligibile a fost evaluat de Italia la peste 1.700 milioane de euro.

Fenomenele extreme din Italia au afectat și zonele alpine din AustriaCele mai mari pagube au fost cauzate în Carintia, cel mai sudic land din Austria, și în provincia adiacentă Tirolul de Est. Sistemul de alertă timpurie împotriva inundațiilor și avertismentele emise pentru populație, ca și intervenția rapidă a forțelor de protecție civilă au făcut să nu existe victime omenești ale dezastrelor naturale, însă precipitațiile abundente, furtunile au avariat clădiri și au produs pagube fondului forestier. Austria a estimat costul operațiunilor de urgență și de recuperare eligibile la 214,5 milioane euro, cea mai mare parte fiind atribuită securizării infrastructurii și măsurilor de evitare a eroziunii solului.

Raportor pentru acest proiect este europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

SURSA: FermierinRomania.ro

Citeşte şi Fără bani europeni, Guvernul dă bani din buget pentru 248.156 de fermieri

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here