91 de milioane de lei pentru extinderea sistemului antigrindină

0
rachete antigrindină

Fondurile bugetare alocate în aceste an pentru extinderea sistemului antigrindină se ridică la 91 de milioane de lei, în creştere de 4,5 ori faţă de cele 20 de milioane de lei „puse la bătaie” anul trecut pentru investiţii în acest sistem, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Dacă în anul 2016 erau doar 17 puncte lansare rachete antigrindină, în 2017 numărul acestora s-a dublat şi a ajuns la 34, iar pentru 2018 oficialii de la Agricultură au anunţat că vor mai construi încă 26, astfel încât să se ajungă la 60 de puncte de lansare. Dacă aceste investiţii vor fi finalizate suprafaţa agricolă protejată va creşte de la 500.000 de hectare în prezent la circa 848.000 de hectare.

Potrivit ministrului Agriculturii, prin programul stabilit pentru anul acesta, construcţia celor 26 de puncte de lansare se realizează în mai multe zone ale ţării, iar de anul viitor se va apela şi alte metode pentru combaterea grindinei şi creşterea precipitaţiilor.

„Sistemul antigrindină ajunsese în 2004 să aibă un număr de 17 puncte de lansare. După 13 ani s-au mai construit doar 7 puncte de lansare. Noi am pus în programul de guvernare să realizăm puncte de lansare şi de anul viitor să începem programul de combinare a metodelor de combatere, în aşa fel încât să acoperim întreaga ţara cu sisteme de intervenţie pentru a combate grindina şi a ţine sub control, cât putem, acest fenomen nefavorabil pentru fermieri, care în câteva clipe poate să îţi ia întreaga producţie din mână. Prin programul stabilit anul acesta avem de construit 26 de puncte de lansare în mai multe zone ale ţării”, a declarat recent ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Potrivit datelor MADR, programul prevede pentru anul 2019 creşterea punctelor de lansare a rachetelor la 99, acestea urmând să protejeze circa 3,1 milioane hectare cu culturi agricole, în 2020 la 133 şi în jur de 5,5 milioane hectare protejate, dar se va începe combaterea grindinei şi cu avioane utilitare specializate, în 2021 – 165 şi 7,7 milioane hectare, iar în 2022 – 200 de puncte de lansare rachete şi 8,4 milioane hectare protejate.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here