INTERVIU, producător autohton de roșii: ”În agricultură nu poți deține controlul absolut”

4
- Reclamă -

Dacă ați cumpărat roșii din Mega Image sau Lidl și ați avut dubii dacă că sunt românești sau nu, e cazul să le spulberăm. Cum? Vorbind direct cu un producător, care livrează în aceste magazine. Kalisch Andreea Iulia, 37 de ani, Maramureș, sat Cernești, a avut amabilitatea să ne răspuns la mai multe întrebări.

Kalisch Andreea Iulia
Kalisch Andreea Iulia

– Ne puteți spune de când ați început această afacere?

-Prima investiție a fost o seră cu folie dublă, proiect cofinanțat prin PNDR. Construcția a fost finalizată în 2017. Suprafața cultivată de 6.900mp. A două seră este pe structura metalică acoperită cu sticlă. Mult mai tehnoligizată. Suprafața construită de 1.1 ha.

-Pentru că orice afacere presupune investiții, ne puteți spune ce sumă ați investit până acum și de unde ați obținut finanțarea?

-Finanțare s-a făcut prin PNDR ( AFIR) și surse proprii. În cazul celei de a două investiții s-a ajuns la 2.5milioane de euro investiție din care două milioane e grantul.

-Care este suprafață cultivată?

- Reclamă -

– Totalul celor două sere este de 17.900mp.

-Creșteți și animale pe lângă afacerea cu legume? Ați investit în surse regenerabile de energie?

– Ne concentrăm doar pe producția de legume. Roșii mai exact. Una dintre invesții are panouri solare însă eficiența este scăzută întrucât consumul mare de energie electrică este noaptea și mai ales iarnă când panourile nu prea ajută. Încălzirea la investiția nouă este cu biomasă/ deșeuri lemnoase.

-Câți angajați aveți în acest moment?

-Momentan sunt 15 angajați însă avem porțile deschise. Ne confruntăm cu o criză de personal. La fel a fost și anul precedent. Ne gândim serios să aducem muncitori sezonieri din afară țării.
-Care sunt obiectivele pentru 2021?

-Ne-am axat strict pe roșii ecologice. Obiectivele inițiale le-am atins, acum rămâne concentrarea pe producție. Este un sector extrem de volatil. Smerenia bătrânilor exprimată adesea prin „Ce a da Dumnezeu ” nu e o formă de resemnare ,cum adesea gândeam, ci e un mare adevăr. În agricultură nu poți deține controlul absolut. Deși avem un mediu protejat , închis, cu înalte tehnologii, menținerea echilibrului este foarte greu de realizat întrucât, sunt multe elemente în ecuație care pot fi determinante, independent de voința și/sau putința ta. Dacă reușești să plătești salariile angajaților de bază pe perioada celor 12 luni din an și tu că investitor ai suficient pentru a începe un nou ciclu, obiectivul a fost atins.
-Care este cel mai bine vândut produs?

-Anul acesta avem 3 soiuri. Cel mai apreciat este soiul ”small beef” care ne duce, că formă și că gust, cu gândul la roșiile copilăriei. Fruct ușor încrețit, culoare intensă, neuniforme.
-Vă gândiți ca în viitorul apropiat să și exportați?

-Nu ne-am gândit la export. Vindem în 3 din marile supermarket-uri din România. Colaborarea este bună.

-Ce ați cere ministrului agriculturii dacă l-ați avea în față?

-Aici sunt multe variante de răspuns. Aș putea fi foarte creativă. Mențin totuși un ton echilibrat. I-aș sugera să aibă cel puțin o zi pe săptămâna muncă în teren. Nu în vizite oficiale. Fără fotografii. O zi pe saptămână într-un sector anume, zi în care să fie implicat în cotidianul societății/fermei. Eu l-aș invită să trăiască o zi din viață mea. Nu aș adăugă nimic pe lângă activitate obișnuită. E singurul mod prin care ar înțelege diferența colosală dintre lumile iluzorii ale puteri și realitatea colectivă a sectorului agricol. Cred că este valabil pentru toate sectoarele societății.


– Activați în agricultură, care este pregătirea dumneavoastră?

-Eu am întrat că asociat în firmă în urmă cu 2 ani, cu intenția de a aduce un know-how pe linia tehnologică însă, fără să-mi dau seama, am început să preiau tot mai mult din responsabilități, până la dăruire totală. Că studii sunt absolventă de Drept, după care am făcut un master în Drepturile Omului și Democrație. Probabil tocmai de aceea m-a fascinat agricultură. Studiind cadrul social sub aspectul legalității, a organizării, a echității, a funcționarii, a echilibrului, toate considerate esențiale într-o societate, observi enrom de multe lipsuri. Pe când în agricultură descoperi perfecțiune. Nu trebuie să cauți să perfecționezi ci doar să cunoști echilibrele și să le menții, pe cât posibil. E fascinat echilibrul unui ecosistem.

Bani pentru legume în spații protejate, dar nu pentru roșii timpurii

- Reclamă -

4 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.