Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) continuă să sprijine fermierii români care aleg să investească în practici agricole sustenabile și responsabile. În perioada 10 – 11 aprilie, instituția a anunțat că a efectuat plăți în valoare de peste 100 de milioane de euro, direcționate către măsuri dedicate protecției mediului, combaterii schimbărilor climatice și îmbunătățirii bunăstării animalelor. Aceste fonduri reflectă angajamentul României de a construi un sector agricol mai verde, mai etic și mai rezilient în fața provocărilor actuale.
Plăţile sunt efectuate de AFIR pentru compensarea pierderilor de venit şi a costurilor suplimentare suportate de fermierii care încheie angajamente voluntare anuale pentru continuarea activităţilor agricole în urma aplicării angajamentelor voluntare de mediu şi climă şi pentru bunăstarea animalelor.
Din întreaga sumă plătită de AFIR, 85.156.522 euro reprezintă fonduri nerambursabile provenite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 15.041.663 euro sunt asigurate din Bugetul Naţional.
Fondurile transferate de AFIR în conturile fermierilor reprezintă plăţi compensatorii aferente beneficiarilor intervenţiilor prevăzute de Planul Strategic 2023 – 2027 pentru agro-mediu şi climă pe pajişti permanente (DR-01), agricultură ecologică – conversie, dar şi menţinerea certificării (DR-04 şi DR-05), bunăstarea animalelor (DR-06), precum şi pentru zone afectate de constrângeri naturale semnificative şi din zona montană (DR-10, respectiv DR-09).
AFIR acordă fondurile europene nerambursabile după ce sunt verificate conform procedurilor în vigoare şi autorizare la plată de către experţii AFIR, pe baza declaraţiilor de plată transmise de către APIA. Aceste fonduri sunt plătite în conformitate cu angajamentele de plată asumate de către fermieri.
Sursa: g4food