luni, 17 martie 2025

Cele mai citite

Analizele de sol: Cum, când și de ce să le faci pentru o recoltă de succes

Analizele de sol sunt esențiale pentru succesul oricărei culturi, iar momentul în care sunt realizate poate face diferența între o recoltă slabă și una abundentă. Aceste teste permit agricultorilor să înțeleagă mai bine compoziția și sănătatea solului, oferindu-le informații cruciale pentru a optimiza utilizarea îngrășămintelor și pentru a preveni deficiențele sau excesul de nutrienți. În acest articol, vom explora când este cel mai bun moment pentru a efectua analizele de sol, cum să le interpretezi corect și de ce aceste teste sunt cheia unei recolte de succes.

Ce poți afla din analiza solului?

În funcție de tipul de analiză pe care îl veți alege, (analiza restrânsă, extinsă, completă a solului) veți afla informații despre: macroelemente, microelemente, metale grele, pH, hummus, textura solului și multe altele.

Nivelul de nutrienți din sol: Analizele de sol furnizează informații relevante despre disponibilitatea nutrienților. După efectuarea analizelor de sol, mulți fermieri au reușit să facă un plan de fertilizare mult mai eficient și adaptat nevoilor culturilor.  În majoritatea cazurilor, fermierii și-au optimizat costurile cu îngrășăminte și au afirmat că acest cost făcut cu analizele este infim față de economia făcută de la reducerea/optimizarea îngrășămintelor.

Nivelurile pH-ului: Analiza de sol determină aciditatea sau alcalinitatea solului, ceea ce este extrem de important pentru eficientizarea fertilizanților și pentru o bună dezvoltare a plantelor.

- Publicitate -

Structura solului: Identificați problemele potențiale, cum ar fi compactarea solului care poate avea un impact negativ asupra producțiilor, cu pierderi de până la 10-15%.

Beneficiile analizelor de sol

 

Analiza solului este cea mai bună și la îndemână modalitate de eficientizare a fertilizării și a altor decizii de gestionare a culturilor, deoarece va ajută să evitați supradozajul sau subdozajul cu nutrienți.

Veți evita suprafertilizarea

- Publicitate -

Fără analize de sol, riscați să aplicați îngrășământ în zonele în care nu aveți nevoie de el. Dacă nu cunoașteți nivelul de nutrienți din sol, riscul de a supradoza sau de a subestima îngrășămintele este imens.

Fermierii care nu analizează solul riscă să obțină recolte slabe și soluri care nu mai pot susține culturile și productivitatea acestora pe termen lung.

Vezi și Ghid de altoire a pomilor fructiferi: metode, ustensile și sfaturi

Veti evita degradarea solului

Fără o gestionare adecvată, structura solului dumneavoastră se poate compacta. Solul compactat provoacă un drenaj slab, o dezvoltare slabă a rădăcinilor, un regim aero-hidric deficitar, condiții anerobe și, în cele din urmă, pierderi de producție. De fapt, aproximativ 60% din producție depinde de fertilitatea solului.

Veți avea costuri mai mici cu îngrășămintele

În ultima vreme, costurile îngrășămintelor au crescut foarte mult și fermierii caută modalități de a-și reduce aportul de azot și alți nutrienți în sol fără pierderi.

Analizele de sol vă permit să identificați nutrienții cheie de care solul dumneavoastră are nevoie mai mult, astfel încât să puteți lua o decizie informată cu privire la îngrășământul corect, în cantitatea potrivită pentru nevoile solului.

Când este momentul potrivit pentru efectuarea analizelor de sol

În principiu, analizele de sol se pot realiza pe tot parcursul anului, dar trebuie avut în vedere să nu se preleveze probe de sol mai devreme de 30 de zile de la ultima fertilizare. De asemenea, prelevarea nu se realizează după ploi.

Prelevarea probelor de sol pentru culturile anuale ar trebui efectuată după recoltare. Astfel, fermierul are suficient timp la dispoziție pentru a planifica corect fertilizarea.

Primăvara: înainte de lucrările agricole. Prelevarea în primăvara poate fi împiedicată și amânată din cauza condițiilor atmosferice, ceea ce conduce în mod sigur la criză de timp și presiune asupra fermierului și/sau laboratorului, de aceea vă recomandăm să alegeți un abonament pentru a avea prioritate la analizele de sol.

Vara: imediat după recoltarea culturilor de toamnă, cereale paioase și rapiță.

Toamna: după ce temperatura solului scade sub 10 grade C. În aceste condiții, activitatea microbiană cât și cea vegetativă scad, ceea ce conduce la o previziune mai aproape de realitate a conținutului de nutrienți (mai ales azot nitric), accesibili culturilor de primăvară.

În cele din urmă, frecvența cu care un fermier își va analiza solul va depinde în întregime de acesta (dacă este pregatit să investească în calitatea solului pentru un randament mai mare sau nu).

Sursa: naturevo

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles