ANSVSA nu și-a îndeplinit obligaţiile financiare faţă de medicii veterinari de liberă practică

1
medici veterinari ANSVSA
- Reclamă -

„Soldații” din prima linie în lupta cu pesta porcină africană (PPA) și cu gripa aviară nu și-au primit banii de ANSVSA. Mai exact, Autoritatea nu şi-ar îndeplinit din luna decembrie obligaţiile financiare faţă de medicii veterinari de liberă practică, neplătindu-le acestora serviciile sanitar-veterinare solicitate.

Acuzele vin din partea deputatei PSD de Mureş, Dumitriţa Gliga.

„ANSVSA nu-şi îndeplineşte obligaţiile financiare faţă de aceştia, prin neplata acţiunilor sanitar-veterinare din luna decembrie 2020 încoace şi neonorarea plăţilor asumate conform Legii 236/2019, actualizată prin OUG 117/2020 şi prin Legea 291/2020, care completează Ordonanţa 42/2004.

„Din cauza evoluţiei bolilor la animale (epidemiile de pestă porcină africană şi gripă aviară) medicii veterinari din teritoriu au fost nevoiţi să acopere din fonduri proprii toate materialele de protecţie necesare pe care ANSVSA ar fi trebuit să le asigure şi să suporte cheltuieli suplimentare generate de legile mai sus menţionate pentru angajarea de personal calificat.

În acest context, atât nerespectarea obligaţiilor pe care le are statul român faţă de aceştia, cât şi minimizarea rolului pe care îl joacă medicii veterinari în combaterea răspândirii bolilor printr-o remuneraţie necorespunzătoare reprezintă o ameninţare vitală la adresa sănătăţii întregii populaţii”, a declarat, pentru Agerpres, Dumitriţa Gliga.

„O stare de nemulțumire și neîncredere” față de ANSVSA

Potrivit precizărilor politicianului, această situație a generat „o stare de nemulţumire şi neîncredere” faţă de ANSVSA, dar şi între medicii veterinari de liberă practică şi inspectorii sanitari-veterinari.

„Medicii veterinari şi-au exprimat nemulţumirea faţă de gestionarea bazei de date, ale cărei costuri de administrare ar fi trebuit suportate de ANSVSA, dar au fost lăsate, încă din anul 2014, în seama exclusivă a medicilor, profitând de nevoia acestora de a utiliza facilităţi noi, adaptate la realităţile actuale”, a adăugat politicianul.

- Reclamă -

Ea a mai spus că, în condițiile în care există numeroase plângeri venite din partea medicilor veterinari aflaţi în această situaţie, i-a adresat o interpelare premierului Florin Cîţu privind motivul pentru care medicii veterinari de liberă practică sunt „desconsideraţi şi ignoraţi de Guvern”.

„Medicii veterinari de liberă practică, arondaţi în aproape fiecare localitate atât din judeţul Mureş, cât şi din întreaga ţară, veghează 24 din 24 de ore la sănătatea animalelor, la prevenirea şi combaterea bolilor la animale, la transmiterea acestora la om, la protecţia mediului şi, nu în ultimul rând, la siguranţa alimentară. Aceştia trebuie să intervină, la orice oră din zi sau din noapte, oricând fermierii solicită sprijinul, în regim de urgenţă, pentru animale care prezintă semne de boală.

Mai mult, având în vedere epidemia de pestă porcină africană prezentă în ţara noastră şi recenta depistare a unor focare de gripă aviară în judeţele Mureş şi Harghita, medicii veterinari de liberă practică din teritoriu sunt aceia care examinează animalele cu boli transmisibile la om şi cei pe care ne bazăm să blocheze introducerea în consumul public a cărnii şi a produselor de la animale contaminate, care pot ucide oameni”, și-a continuat discursul deputata PSD.

Se așteaptă răspunsuri de la Guvern

Dumitriţa Gliga a precizat că aşteaptă un răspuns de la Guvern cu privire la alocările bugetare pentru respectarea obligaţiilor faţă de medicii veterinari de liberă practică din teritoriu şi la reluarea ANSVSA a atribuţiilor de gestionare a bazei de date prin suportarea costurilor de administrare.

Totodată, ea a precizat pentru sursa citată că aşteaptă un răspuns şi cu privire la modul în care ANSVSA va gestiona focarele de gripă aviară din punct de vedere sanitar-veterinar, de mediu şi financiar şi la modul în care vor fi despăgubite societăţile care respectă condiţiile de bunăstare şi biosecuritate, grav afectate economic de blocajul mişcării şi comercializării de păsări pe întreg teritoriul ţării, conform deciziei Centrului Naţional de Combatere a Bolilor.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.