În ultima vreme auzim de tot felul de specii de pomi aclimatizate în România, ceea ce face să nu mai mire pe nimeni să găsească pe piață fructe dintre cele mai exotice, mai puțin obișnuite pentru țara noastră. Un astfel de caz se întâlnește la Pepiniera din Periș, o localitate din Ilfov, unde pot fi găsiți puieții de banana nordului (Asimina triloba-Paw –Paw).
Deși puțini sunt cei care au auzit de acest arbust ale cărui fructe sunt foarte dulci și au o aromă între banană și mango, interesul pentru această specie este în creștere, mai ales printre internauți.
Unde găsim Asimina triloba-Paw –Paw
Dacă vreţi să plantaţi un astfel de fruct la dvs. în grădină, îl puteţi găsi sub formă de puieţi altoiţi, în zona Buzăului. Preţurile lor variază în funcţie de soi, de dimensiune şi de numărul de bucăţi pe care doriţi să-l achiziţionaţi. Astfel, în cazul în care veţi cumpăra mai multe bucăţi, veţi avea reducere, ajungând să plătiţi pe 6 bucăţi 90 RON, în loc de 110 RON, cât ar fi costat o bucată.
De aici puteţi comanda Asimina triloba – Paw –Paw.
De mai bine de 100 de ani…
Banana nordului a fost adusă acum aproximativ 100 de ani în România de un emigrant venit din America de Nord. Planta este un arbust de talie mare, dar cu un un ritm de creștere redus în primii ani. Înflorește în luna aprilie, înainte de înfrunzire, florile având culoarea maro-caramiziu și un miros urât caracteristic, ceea ce face ca polenizarea să fie realizată de către muște, după se arată în prezentarea realizată de inginerul Bianca Ștefănoiu.
Imediat după polenizare, din floare se dezvolta un ciorchine de fructe. Trebuie menționat faptul că uneori planta își normează singură producția, iar o parte din fructe – în număr mic- se desprind și cad. În luna august și spre jumătatea lunii septembrie, fructele ajung la coacere, se îngălbenesc și cad singure de pe plantă.
Bianca Ștefănoiu spune că fructele sunt foarte dulci, având o aromă între banană și mango. Ele au dimensiuni de 8-10 cm și greutate apropiată de 100 grame și după coacere sunt destul de perisabile (exact ca bananele). În interiorul fructului se află câteva semințe mari din care se pot obține alți puieți.
Asimina este un arbore extrem de rezistent, nefiind o problemă temperaturile de -30 de grade Celsius. Trebuie reținut, însă, că puieții tineri sunt sensibili la arsura solară și trebuie protejați în primii ani.
Cum se plantează banana-nordului
Planta se adaptează uşor oricărui tip de sol, dar prefer solurile afânate şi bine drenate, bogate în substanţe organice cu un pH neutru sau foarte puţin acid.
Rădăcina de paw-paw se prinde greu, iar pentru asta este recomandat să se păstreze şi balotul de pământ din jurul rădăcinii atunci când se plantează. Are nevoie de aproximativ 160 de zile de vegetaţie şi de precipitaţii moderate.
Planta se înmulţeşte prin seminţele fructelor, acestea păstrându-se la frigider înainte de plantare, după care se bagă într-un ghiveci şi se acoperă într-un strat de 10cm de pământ.
”Pentru a stimula germinarea se recomandă înmuierea seminţelor timp de 24 de ore în apă caldă, înainte de semănat. Germinabilitatea acestora este bună şi dacă se seamănă în ghivece toamna şi se lasă să ierneze afară. Răsărirea are loc în luna iunie – iulie şi puieţii cresc în primul an doar 5 – 10 cm. După răsărirea plantelor se cresc în umbrare, transplantându-se în ghivece mai mari atunci când este nevoie. Primele fructe se pot obține în anul 5-6 după semănat”, spune Florin Stănică, prorectorul USAMV.
Fructele de paw-paw se coc eşalonat din august până în septembrie, iar culegerea lor se face când acestea se desprind foarte uşor de pe ramuri.
Beneficiile fructului Paw-Paw
Paw-Paw este bogat în vitaminele A şi C, şi mineralele: Ca, Fe, Mg, Mn şi aminoacizi. Manganul ridicat ce se găseşte într-un singur fruct poate acoperi necesarul zilnic de mineral al unei persoane. Mai mult, un singur fruct de banana-nordului poate oferi mai mult de jumătate din necesarul de potasiu şi un sfert din necesarul de magneziu al unei persoane.
Fructul paw-paw are o aromă combinată între mai multe fructe: banană, ananas, mango, pară şi mai putem simţi şi arome de vanilie sau ciocolată, depinde de soi.