UPDATE: Atenție la carnea de pui: contaminată cu salmonela și vopsită pentru a fi mai atrăgătoare

3
- Reclamă -

Din fața sediului PSD, parcă de acasă de la ”tătuca”, fostul președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, revine și spune că furajele care dau culoarea galbenă a puilor nu sunt toxice pentru păsări sau pentru om, dar reprezintă o „practică comercială înșelătoare”.

Vezi pe Informateca.ro despre demisa lui Constantinescu: https://informateca.ro/horia-constantinescu-renunta-la-functia-de-presedinte-anpc/

El a menționat că această metodă este „destul de extinsă” și că furajele sunt folosite pentru a da impresia că este vorba despre pui de „calitate superioară”.

Constantinescu a recomandat consumatorilor să fie atenți la situațiile semnalate.

„Grăsimea este galbenă, a puiului, nu neapărat pielea. Pe vremea bunicilor noastre nu cred că, dacă frecai cu buretele de sârmă puiul, acesta brusc se decolora. Dacă noi ne spălăm, oricare dintre noi, nu ne schimbăm culoarea în funcție de peria pe care o folosim. Deci, cred că nici puișorii. (…) Și ouăle pot fi vopsite. Am pus în spațiul public instrucțiunile de utilizare a acestor furaje. Se precizează clar că inclusiv culoarea gălbenușului de ou poate fi schimbată”, a spus el.

Știre inițială

Unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună, uneori procedura realizându-se în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată. Ne confruntăm cu un ”atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi” este de părere Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu..

- Reclamă -

Producătorii încearcă astfel să obțină o culoare de galben intens specifică puiului crescut în ogradă cu cereale și fără niciun adaos de substanțe chimice sau procesate.

”Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care îşi vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar şi aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiţi prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în ţesut şi să nu poată fi spălată”, a scris, miercuri dimineaţă, pe Facebook, Horia Constantinescu.

Ouă colorate pentru a părea de țară

Constantinescu afirmă că şi ouăle primesc altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii.

”Dacă adăugăm şi ingredientul sallmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noştri, în condiţiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine şi un pericol pentru sănătatea noastră. Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniţi pentru a părea mai buni, împănaţi cu tulpini de salmonella periculoase”, a mai scris Constantinescu.

Acesta anunţă că va transmite în cursul zilei o ”informare către absolut toate instituţiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situaţie”.

- Reclamă -

3 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.