Laurențiu Baciu, LAPAR, despre fenomenele meteo extreme din ultima vreme: În 35 de ani nu am văzut așa ceva

0
- Reclamă -

Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, spune că în 35 de ani de când se ocupă cu agricultura nu s-a mai întâlnit cu fenomene meteo precum cele înregistrate în luna aprilie. Temperaturile scăzute, neobișnuite pentru această perioadă a anului, i-au împiedicat pe agricultori să efectueze semănăturile și au afectat rapița, în special, ca să nu mai vorbim de pierderile înregistrate de către pomicultori sau viticultori, pentru care producția este compromisă în mare parte în acest an.

„Am fost șocați. Nu ne-am mai întâlnit cu un asemenea fenomen. Am avut temperaturi care au coborât până la – 3 grade Celsius. În 35 de ani nu am mai văzut așa ceva”, a declarat Laurențiu Baciu, la un post TV.

El spune că din cauza temperaturilor scăzute nu a realizat semănăturile specifice pentru această perioadă. În loc să efectueze prima prașilă peste vreo două săptămâni, așa cum se întâmpla în alți ani, acum își face planuri de arat.

„Am semănat undeva la 10% la porumb, niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva. De obicei în jur de 10 mai făceam prima prașilă, pe când acum îmi fac planuri de semănat”, s-a plâns Baciu.

Citește și: Cadru legal pentru gestionarea fondurilor europene

Chiar și așa, agricultorul se declară până la urmă mulțumit, pentru că pagubele ar fi putut să fie chiar și mai mari, după cum se întrevedea într-o primă fază…. Cum a spus ministrul Agrculturii Petre Daea, „a fost mai mult bine decât rău”. Să vedem însă și ce va mai aduce vremea în următoarea perioadă.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.