Băutură spirtoasă din mere de Cernobîl. Atomik, motiv de gâlceavă în instanță

0
băutură spirtoasă Atomik
The Moscow Times

Guvernul ucrainean, pe de-o parte, și o echipă de oameni de ştiinţă britanici şi ucraineni, pe de altă parte, se războiesc în instanță pentru returnarea a 1.500 de sticle conținând o băutură spirtoasă fabricată din mere „radioactive” cultivate în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl.

Produsă sub numele Atomik, băutura spirtoasă face parte dintr-un experiment de patru ani realizat de oamenii de ştiinţă, pentru a vedea dacă pot realiza un produs sigur de consumat din culturile din zonă, contaminată în timpul dezastrului nuclear din 1986.

Experții în cauză au cumpărat merele de la un fermier din interiorul „Zonei de excludere” de 30 de km. Aproximativ 10.000 de oameni locuiesc încă în acea zonă, iar oamenii de ştiinţă au sperat că agricultura, care este încă interzisă oficial acolo, poate fi reluată acum în siguranţă, relatează ABC.

Debut în 2019

Prima sticlă de băutură spirtoasă a fost produsă în 2019, însă oamenii de ştiinţă au folosit cereale de secară şi apă din zona de excludere. Anul acesta, oamenii de ştiinţă sperau să livreze primul lor lot în Regatul Unit, profiturile urmând să se îndrepte către comunitatea locală de lângă Cernobîl.

Însă, în martie 2021, aceștia s-au confruntat cu un obstacol, și anume serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a confiscat sticlele la o fabrică de distilerie din vestul Ucrainei. Motivul, potrivit procurorilor ucraineni, nu a fost radiaţia, ci problemele cu documentele vamale ale sticlelor.

„Nu am nici o idee de ce. Motivul pe care l-au dat a fost că au crezut că sticlele au falsificat timbrele de taxă. Dar în mod clar au avut timbre din Marea Britanie. Sperăm că a fost doar o greşeală”, a precizat Jim Smith, profesor de ştiinţe ale mediului la Universitatea din Portsmouth şi unul dintre oamenii de ştiinţă din spatele băuturii alcoolice.

Procuratura oraşului Kiev a declarat pentru ABC News că ştampilele britanice pentru sticle nu corespundeau exemplelor prezentate de uzină pentru înregistrare. Smith a declarat că echipa sa a câştigat o primă hotărâre în instanţă pentru returnarea lichiorului confiscat, dar aşteaptă acum o nouă audiere după ce procurorii au făcut apel.

Contaminarea în zona de excludere este slabă

Alcoolul a fost conceput în principal ca un mod de a atrage atenţia asupra activității reale a oamenilor de ştiinţă din zona de excludere, unde au petrecut ani buni studiind modul în care peisajul din jurul Cernobilului s-a recuperat după dezastru.

Jim Smith şi Gennadiy Laptev, un om de ştiinţă de la Institutul Hidrometeorologic din Ucraina, care au participat şi la curăţarea dezastrului, cred că studiile lor arată că contaminarea în zona de excludere este atât de slabă, încât restricţiile privind agricultura nu mai au sens.

Cu toate acestea, există încă puncte fierbinţi în zona de excludere, unde nivelurile de radiaţii sunt potenţial periculos de ridicate, în majoritatea zonelor – chiar mult mai aproape de centrala electrică – nivelurile sunt normale, iar natura îm ultimii ani a prosperat acolo.

Merele folosite în băutură au prezentat niveluri de radiaţii uşor crescute, dar au fost sub limita considerată sigură pentru consum de legislaţia ucraineană. Această radiaţie a fost apoi filtrată în procesul de distilare, a spus Smith.

Pentru a dovedi siguranţa băuturii alcoolice, Smith a trimis-o pentru a fi analizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Southampton în 2019. Oamenii de ştiinţă nu au găsit niciun semn de radiaţii neobişnuite, a spus el. Singura urmă de radiaţie din alcool, a spus Laptev, a fost Carbon-14 un izotop radioactiv care apare în mod natural în băuturile spirtoase.

Se aştepta ca băutura Atomik să se vândă cu aproximativ 50 de dolari în Marea Britanie. Oamenii de ştiinţă au spus că au primit deja multe cereri.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here