Bloomberg: pesta porcină se extinde în toată Europa de Est

0
suin-pesta-suine

Virusul pestei porcine africane în gospodării se extinde în Europa de Est deoarece regiunea nu reuşeşte să ţină sub control epidemia care afectează de mult timp gospodăriile şi fermele unde se cresc porci, se arată într-o analiză realizată de Blooomberg.

Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor (OIE), Serbia a raportat luni primele cazuri suspecte de pestă porcină africană, la doar câteva săptămâni după ce Slovacia a descoperit focare în gospodării. Există de asemenea „o creştere distinctă” a cazurilor raportate în fermele de porci din statele deja afectate, inclusiv România, Polonia şi Bulgaria, arată datele Guvernului britanic.Europa de Est se luptă să ţină sub control virusul de când s-a răspândit prima dată din Rusia, în 2014. Deşi cele mai multe din ţările afectate din regiune nu cresc porci pe scară industrială, ele rămân în apropierea marilor exportatori.”Situaţia epidemiei în statele din Europa de Est rămâne presantă. Riscul extinderii epidemiei provoacă pesimism în rândul producătorilor din nordul Europei şi descurajează creşterea porcilor”, au apreciat analiştii de la Rabobank.

În cea mai mare parte a Europei Occidentale nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană, cu excepţia porcilor mistreţi din Belgia la care s-a detectat virusul în 2018. Astfel, regiunea a reuşit să rămână un exportator de top, beneficiind de lipsa cărnii de porc pe plan global. În primele cinci luni din acest an, livrările UE spre China au urcat cu 43%.

Citește și: Modificări legislative în ceea ce privește produsele agroalimentare ecologice

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here