În ultima perioadă, boicotul supermarketurilor a devenit un subiect fierbinte, atrăgând atenția consumatorilor și a marilor lanțuri de retail. În semn de răspuns, unele hipermarketuri au început să aplice reduceri considerabile la diverse produse, încercând să recâștige clienții. Dar cât de eficient este acest boicot și ce impact real are asupra prețurilor?
Suveranistul pro-rus Călin Georgescu a lansat un îndemn pentru boicotarea supermarketurilor astăzi. Principalele motive ale invocării sunt: marile lanțuri de magazine deținute de firme străine au declarat profit zero și că nu ar avea pe rafturi produse românești. Datele oficiale îl contrazic însă cu totul. Rețelele de hipermarketuri sunt printre cei mai mari angajatori din România, își declară profitul și plătesc taxe la stat. De altfel, în paralel este mobilizare pe rețelele de socializare împotriva apelului lui Călin Georgescu. În plus, autoritățile avertizează că un boicot al supermarketurilor și hipermarketurilor ar afecta în primul rând producătorii și procesatorii români.
Călin Georgescu susține în declarațiile sale că nu există produse românești la raft în marile lanțuri de magazine. Și în acest caz e vorba despre o dezinformare. În realitate, 70% dintre produsele pe care le găsim la raft sunt românești, realizate de procesatori români, spune ministrul Agriculturii, care precizează că o săptămână de boicot ar însemna falimentul procesatorilor români.
Boicotul supermarketurilor funcționează? Marile lanțuri anunță reduceri semnificative
În acest context, ofertele principalelor lanțuri de hipermarketuri abundă luni în reduceri importante la numeroase produse. La Lidl, lanțul cunoscut pentru prețurile mai mici practicate la numeroase produse sub marcă proprie, catalogul pentru ziua de luni conține reduceri la mai multe produse alimentare. Catalogul Kaufland conține și mai multe reduceri, iar la Auchan prețurile sunt tăiate pentru clienții care au cardul My Auchan. În fine, și catalogul Carrefour conține numeroase reduceri la o gamă variantă de produse.
Susținătorii boicotului susțin că aceste reduceri ar fi un semn clar al disperării lanțurilor comerciale, care vor să atragă „spărgătorii de grevă”. Ziua de luni este, statistic, una slabă din punct de vedere al vânzărilor, pentru românii preferă să-și facă aprovizionarea în weekend.
Pe de altă parte, opozanții boicotului susțin că reducerile prezentate în cataloagele hipermarketurilor nu sunt ceva neobișnuit, fiind vorba despre oferte prezenta în fiecare săptămână, la diverse produse. De altfel, ca reacție la boicot a apărut și o mișcare în sens invers, care îi îndeamnă pe români să meargă la cumpărături în hipermarketuri tocmai luni.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a reacționat la propunerea lui Călin Georgescu de a urma exemplul din Croația și a boicota lanțurile de supermarketuri. Ar însemna falimentul procesatorilor români, spune ministrul, precizând că 70% din produsele de la raft sunt românești.
„Cred că acesta este un subiect mai mult politic. Și vă spun acest lucru de ce? Pentru că, în magazinele de retail din România, 70% din aceste produse sunt românești. Sunt realizate de către procesatori români. Știți ce s-ar întâmpla o săptămână să boicotăm magazinele de retail, să nu vindem produse procesate în România? Ar însemna faliment al procesatorilor români. Eu îi îndemn pe români să meargă oriunde – că merg în piețe, că merg în retail, că merg în magazinele de cartier – și să caute eticheta cu produs procesat în România”, a declarat miercuri ministrul Florin Barbu.
Sursa: stiripesurse